Aktualitások

Ezeréves örökségünk

Magyar Kultúra Napja

„Intsük, tanítsuk egymást szeretettel, félretéve egyéni hiúságot, vélt jobban tudást, semmi egyebet nem tartva szem előtt, mint egy eljövendő nagy magyar kultúra ideálját.” (Kodály Zoltán)

 

1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban, 200 éve ezen a napon fejezte be a Himnuszt.  Kölcsey Ferenc 1815-től Szatmárcsekén élt, 1823 januárjában írta hazafias költészetének legnagyobb remekét, a Himnuszt.

 

Tovább

35 év – Tízezer éves történelem

Születésnap

Ünnep! 35 éves a „Matrica” Múzeum, amely 1987. december 4-én nyitotta meg kapuját. A hajdani Bíró Pál XIX. századi kúriájából a Városi Tanács 1985-86-ban költözött a mai Szent István térre. Ekkor kezdődött meg a régi szárny múzeumépületté történő átalakítása. A Múzeum létrejötte, alapítása Ferenczi Illés egykori tanácselnök-helyettesnek, valamint néhai dr. Poroszlai Ildikó régész, muzeológus, múzeumigazgatónak köszönhető, alapozva a "Matrica" Honismereti Szakkör leletanyagára. A város vezetése a kezdetektől támogatta a megvalósítást.

 

Tovább

Pótösszeírás

tájékoztató
Tovább

Elismerés, köszönet a szociális munkáért!

.

„Felelősek vagyunk egy olyan társadalom felépítésében, amely képes a befogadásra
és a szenvedők sorsának enyhítésére”. (Ferenc pápa)

 

Tovább

Az emlékezés ünnepe

Halottak napja

November 1-jén, mindenszentekkor és másnap, november 2-án, halottak napján szerte a világban, az országban, így városunkban is emlékezünk az eltávozottakra, elhunyt szeretteinkre. Virágdíszbe borulnak a sírkertek és a megemlékezés gyertyái gyúlnak a sírokon. A mindenszentek előkészület, virrasztás a holtak emlékéért. A halottak napja pedig megemlékezés a holtak lelkéről. Ilyenkor megállunk egy-egy meghitt pillanatra felidézni a közös emlékeket, érzéseket.  Sokan róják le kegyeletünket elhunyt hozzátartozóik sírjánál a temetőkben.

Tovább

Életbe lépett a harmadfokú hőségriasztás

Tisztelt Városlakók!

Dr. Müller Cecília a Nemzeti Népegészségügyi Központ Országos Tiszti Főorvosa az ország egész területére vonatkozóan 2022. július 20-án 00.00. órától – június 22-én 24.00. óráig harmadfokú hőségriasztást adott ki. Kérjük, fokozottan figyeljenek a megfelelő folyadékfogyasztásra és a hőség idején szokásos szabályok betartására.

 

Tovább

In memoriam Szél Pál

Megemlékezés

Szél Pál 1956-ban látta meg a napvilágot Százhalombattán. Igazi battai volt: Dunafüreden született, és itt is élte le egész életét.

 

Tovább

Zöldhulladék elszállítás a lakosság részére

tájékoztatás

Március 01. – november 30. között a Szákom Nonprofit Kft. szerződés szerint, városrészenként heti egyszeri zöldhulladék szállítást végez a lakosság részére:
Hétfő: Dunafüred I. (Damjanich utcától a Csónakázó-tó felé eső utcák)
Szerda: Dunafüred II. (Damjanich utcától a Csónakház felé eső utcák); Damjanich utca, Újtelep/Urbárium
Csütörtök: Óváros

 

Szerződést kötni 120 illetve 240 l-es hulladékgyűjtő edényre lehet.

 

A Szolgáltató a zöldhulladék elszállítását díj ellenében végzi.

 

Tovább

A Nemzeti Összetartozás Napja

Megemlékezés

Amit erő vagy hatalom elvesz, azt idő és szerencse visszaadhatják.
 De amiről a nemzet önként lemondott, annak visszaszerzése kétséges.
(Deák Ferenc)

 

Tovább

Nyílt levél

a Dunamenti Erőmű Zrt. vezérigazgatója részére

Tisztelt Horváth Péter Vezérigazgató Úr!

 

Örömmel tölt el, hogy Százhalombatta Város Önkormányzata és a Dunamenti Erőmű Zrt. kapcsolata évről-évre erősödik, hiszen a MET csoport társadalmi szerepvállalása – városunk életében - példaértékű.

 

Tovább

Oldalak