Városi Krónika

Adás időpontja: 
2024. június 14, péntek, 18:00
Leírás: 

Befutó – Beszámolunk az önkormányzati választási eredményekről

Előrelépés – Több fejlesztés kezdődött városunkban az utóbbi napokban
Palack ár – Egyre több betétdíjas üveg és palack jelenik meg a boltok polcain
Olvasókör - A Hét témájaként az Ünnepi Könyvhétről beszélünk
Jótett helyébe... – Átadták az idei Aranyszív-díjat a Sérültekért Alapítványnál

Választás + értékelések
Hétfőn hajnali négy óráig kellett várnia annak, aki az utolsó fontos választási eredményt is szerette volna megtudni, mivel a rendkívül szoros főpolgármester választás feldolgozottsága ekkorra érte el a 100%-ot. Ma már tudjuk, hogy a sok érvénytelen szavazat miatt újra számolták a főpolgármesteri szavazatokat. Szerencsére Százhalombattán nem kellett ilyen sokáig várni az eredményekre, az éjszakai órákban már az utolsóként összesített választókerületben is eredményt hirdettek. Stábunk természetesen nem vehetett részt a szavazatszámlálásban, de napközben figyelemmel kísértük a szavazókörök történéseit és beszámolunk az eredményekről is.
Megszólaló: Hevesi Berta – szavazókör elnök, Jagicza Zsuzsanna – szavazókör elnök
Szabó Gábor – önkormányzati képviselő, Vezér Mihály – elnök, ÉSZKE, Lukács Bernadett – elnök, FIDESZ százhalombattai szervezete, Szabó Attila – elnök, A Mi Városunk Jövőjéért Egyesület 

Fejlesztések
A Pannónia lakótelep egyik járdája mellett eddig nem volt közvilágítás. Mivel forgalmas járdaszakaszról van szó, fontos volt a probléma megoldása. A városrész képviselője ma örömmel mondta el, hogy néhány napon belül befejeződik a kivitelezés. Ezen a területen a játszóteret is teljesen újjáépítik, de Török Sándort a gombasor melletti járdaépítésről is kérdeztük.
Megszólaló: Török Sándor - alpolgármester

SZÁKOM szelektív gyűjtés
Július elsején lejár a fél éves türelmi idő, és valamennyi palackra, üvegre és italos dobozra kötelező lesz betétdíjat felszámolni. Az egységesen ötven forintot a vásárlók fizetik meg, de a Re-pontokon visszaválthatják a palackokat, és visszakaphatják ezt az összeget. A MO-HU célja az, hogy megreformálja a szelektív gyűjtést, a törvény megalkotásakor pedig a környezetvédelmi szempontok voltak a meghatározóak. Egyelőre még nem látszik a változás a szelektív hulladék mennyiségén.
Megszólaló: Tőke Gyula - főmérnök

A Hét témája: 95. Ünnepi Könyvhét
Ha június, akkor ünnepel a magyar könyvszakma. Csütörtökön elkezdődött a 95. Ünnepi könyvhét. A Vörösmarty téren, a Vigadó téren a Duna korzó területén összesen 170 kiállítóval, 150 standon várják az érdeklődőket. A rendezvény fő célja, hogy a szerzők, kiadók olvasók közvetlen kapcsolatba kerüljenek, ezért több mint ezer dedikálás, könyvbemutatók, beszélgetések, esténként programok várják az odalátogatókat. A Hét témájaként a könyvheti újdonságokról, olvasási szokásokról, a könyvekről beszélünk.
Megszólaló: dr. Gál Katalin – elnök, MKKE, Kovács Marianna – intézményvezető, HBVK, Fazekas István – író-költő, Török Sándor – alpolgármester, Solti Gyöngyi – író, Kolláth Sára – könyvtáros, HBVK,  Kiss Adrienn – könyvtáros, HBVK,  Hegedűs Anita – könyvtáros, HBVK

Arany környezetvédelmi konferencia
Július 7-én rendezte meg az Arany János Általános Iskola és Gimnázium a Középiskolások Környezetvédelmi Konferenciáját. Az eseményen érdekes és informatív előadásokat hallgathattak meg a diákok, és értékelték az iskola által kiírt országos környezetvédelmi pályázatra beérkezett munkákat is.
Megszólaló: Adorjánné Káldi Boglárka – főigazgató-helyettes, Arany János Általános Iskola és Gimnázium; dr. Sági Richárd – üzemtechnológia vezető, MOL Nyrt.; dr. Horváthné dr. Hidegh Anikó – főigazgató, Arany János Általános Iskola és Gimnázium

Aranyszív
Szerdán tartotta hagyományos Aranyszív-ünnepét a Sérültekért Alapítvány. Az eseményen értékelték az elmúlt időszak munkáját, és megvendégelték azokat, akik az elmúlt évben segítették a szervezetet. Az ünnepség keretében átadták az Aranyszív-díjat is, amelyet idén Molnár Piroska önkéntes vehetett át.
Megszólaló: Sinka László – elnök, Sérültekért Alapítvány; Czeczon Zsuzsa – intézményvezető; Kanyó Zsolt; Dani Gábor; Mészáros Gábor; Török Sándor – alpolgármester

VUK családi nap
Szombaton közös családi nappal zárta az idényt a VUK SE. A nyári szünet előtti utolsó közösségi megmozduláson a szülők és a gyerekek, valamint ez egyesület felnőtt sportolói jó hangulatú sportnapot tartottak az óvárosi focipályán. Az egyesület elnökét az elmúlt idény értékelésére is kértük, és a jó hangulatú családi nap programját is elmondta Katona István.
Megszólaló: Katona István – a VUK SE elnöke