Városi Krónika

Adás időpontja: 
2024. február 09, péntek, 18:00
Leírás: 

Összefogás – Rekord nagyságú adomány gyűlt össze a Freedom Zenekar koncertjén, Hanák Aliz javára

Kimaradás – Felújítási munkák, és a nagy szél okozza a gyakori áramszünetet Százhalombattán
Egészségére! - Elkezdődött az allergiaszezon
Paraziták – A hirtelen jött felmelegedés miatt egyre több a kullancs és a bolha a kutyákban és a macskákban
Télűző – A Hét témájaként a farsanggal és a népszokásokkal foglalkozunk

Adomány
Rekord összegű, 2 millió 35 ezer forint adomány gyűlt össze a Freedom Zenekar kilencedik jótékonysági újévi koncertjén. A bevétel Hanák Aliznak, az Arany János Általános Iskola és Gimnázium végzős tanulójának gyógykezelését segíti. Aliz hétfőn vehette át az adományt a Polgármesteri Hivatalban, másnap pedig Bécsbe utaztak, ahol reményeik szerint, megtalálták évek óta súlyosbodó betegségének okát.
Megszólaló: Katona Tamás – menedzser, Freedom Zenekar; Vezér Mihály Ph.D. – polgármester; Hanák Aliz; Tamás Katalin

Áramszünetek
Az elmúlt időszakban rendkívül gyakran fordulnak elő áramkimaradások Százhalombattán. Az áramellátás egy Érden található transzformátor állomás felújítása miatt labilis, ami előreláthatólag márciusig tart. A rövid idejű áramkimaradásokat közvetlenül a szélviharok okozzák, de az Önkormányzatnak nincs lehetősége a vezetékek körüli gallyazásra. A részletekről Török Sándor alpolgármestert kérdeztük.
Megszólaló: Török Sándor - alpolgármester

Pollenszezon
Sokan örülnek a tavasziasra fordult időjárásnak, de az allergiások már tudják, hogy a tél végéhez közeledve egyre súlyosbodó tünetekkel kezdődik egy újabb, átvészelendő szezon. A mogyoróvirágzással megnőtt a pollenkoncentráció, és a barkások is sorban bontogatják virágaikat. A szakorvosok előtti váróban ez már a betegek számán is jól látszik. Aki vényköteles gyógyszert szed, mindenképp keresse fel orvosát, de a vény nélkül kapható gyógyszerek használatát már érdemes elkezdeni.
Megszólaló: Dr. Radeczky Éva - allergológus

Kullancs
A tavasziasra fordult időjárás következtében „éhesen” ébredtek dermedtségükből a kullancsok.  Kellő elővigyázatosság nélkül, ez komoly veszélyt jelent a kutyusokra is, mivel ezek a paraziták sok súlyos betegséget terjesztenek. Sokan keresik fel az állatorvosokat is, hiszen a leghatékonyabb szerek még mindig vénykötelesek, de sokféle terméket vásárolhatunk a szaküzletekben is.
Megszólaló: Dr. Brauswetter Viktor - állatorvos

Szemétszedés
Külön engedélyt kellett kérni egy önkéntes csoportnak ahhoz, hogy hétvégén rendbe tehessék a százhalombattai vasútállomás környékét. A szorgos lokálpatrióták elsősorban gallyazással, gereblyézéssel, kiszáradt bokrok eltávolításával és szemétszedéssel szépítették meg az elhanyagolt területet.
Megszólaló: Somogyi Ildikó

Könyv vásár
Vasárnapig még féláron megvásárolhatóak, a „Matrica” Múzeumban év közben is kapható kiadványok. A könyvvásár január óta tart és már többen válogattak ezekből a prospektusokból, újságokból és szakirodalmakból. Helyi kiadványok, és Százhalombatta múltjáról szóló könyvek is kedvezményesen kerültek „eladó sorba” a vásáron.
Megszólaló: T. Németh Gabriella – a „Matrica” Múzeum igazgatója

A Hét Témája: Farsang
Itt az ideje maskarába bújni és mulatni, bálozni, finomakat enni, mert hamarosan érkezik a böjt és az elcsendesedés időszaka. Idén ez a nap február 14-re esik, ekkor van hamvazó szerda, innen számítva 40 nap a nagyböjt Húsvétig. Húsvét előtt Nagyszombaton ér véget a böjt, vagyis idén március 30-án. Hamvazószerdáig a mulatságok, a farsangi programok dömpingje kínálkozik. A gyerekek is szívesen bújnak jelmezekbe, és olykor a felnőttek is „átváltoznak”, hiszen a hagyomány szerint a farsangi maskarázás a felnőttek télűző hagyománya volt.
A Hét témája következik.
Megszólaló: Szigetvári József, Dr. Horváthné dr. Hidegh Anikó -intézményvezető, Arany iskola, Kiss Tiborné felsős igazgató helyettes, Kőrösi sportiskola, Mészáros Gábor vezető, B-Cool Dance, Károlyi Csaba – Károlyiné Szigeti Zita,

Cserkészbál
Nem kezdődhet év, cserkészbál nélkül az Óvárosi Közösségi Házban. A hétvégén újra megtöltötték élettel és nevetéssel az épületet a battai cserkészek, egy fantasztikus hangulatú, spanyol stílusú bulival. A befolyt összegből az alapítvány a gyerekek táborozását támogatja és a nehéz anyagi helyzetben élő családok gyermekeinek fedezi a kirándulások költségeit a csapat.
Megszólaló: Hopka János – csapatparancsnok, Szabó Gábor – önkormányzati képviselő, Szabó Zoltán – önkormányzati képviselő, Réti Mihály Balázs-szervező

Jég veled
Az elmúlt két hónapban felpezsdült az élet a Szent István téren: a város apraja-nagyja örömmel vette birtokba a december elején kialakított műjégpályát, és szívesen fogyasztott a kitelepült árusok kínálatából is. A „szezon” zárásaként, szombaton a Hoffmann Korcsolya Akadémia és a Kárpáti Farkasok jégkorongcsapata tartott látványos bemutató előadást.
Megszólaló: Szigetvári József – igazgató, BKK; Csibi József – edző, Kárpáti Farkasok; Monaghan Emily – edző, Hoffmann Korcsolya Akadémia