Városi Krónika

Adás időpontja: 
2024. január 26, péntek, 18:00
Leírás: 

Központosítva – Február 1-től Pest megyében is átalakítják az ügyeleti rendszert, megszűnik a battai ügyelet

Kitekintő – Jelentős uniós fejlesztések kezdődtek Tárnokon
Érték kép - A Hét témájaként a magyar kultúráról beszélgetünk
Info pont - Átadták az újonnan kialakított digitális labort az Eötvösben
Mi legyek? - Pályaorientációs napot tartottak a SZISZKI-ben

Orvosi ügyelet
Január 31-ig még önkormányzatunk üzemelteti a százhalombattai orvosi ügyeletet, február 1-től azonban Pest megyében is központosítják a rendszert és teljesen átalakul az ellátás. A módosított ügyeleti rendszer sok, az orvosokat, és a betegeket is érintő változással jár, ezért már javában zajlanak az intenzív előkészületek. Minden problémára megpróbálnak optimális, lakosságbarát megoldást találni. Az aktuális tudnivalókról polgármesteri sajtótájékoztatót tartottak, és egyeztető megbeszélésre is sor került az érintett orvosok, és városunk vezetői között.
Megszólaló: Vezér Mihály Ph.D. – polgármester

Kitekintő: Tárnoki fejlesztések
Két jelentős projekt kezdődött a héten Tárnokon. 400 millió forint Európai Uniós támogatásból kívül-belül megújul az Egészségház épülete, kerékpárút építésére pedig 300 millió forintot nyert el a település. A fejlesztések részleteiről sajtótájékoztatón számolt be a szomszédos nagyközség polgármestere.  
Megszólaló: Dr. Lukács László – polgármester, Tárnok

Magyar Kultúra napja
A Magyar Kultúra Napja alkalmából nagyszabású, ünnepi gálaműsort tartottak vasárnap délután a Barátság Kulturális Központban. Az ünnepség keretében bemutatták a Forrás Néptáncegyüttes Csodavárók című táncszínházi produkcióját, és átadták a Kultúráért Százhalombatta Díjat is.
Megszólaló: Vezér Mihály Ph.D. – polgármester; Nagy Balázs – alpolgármester; Pataki András – rendező; Balatoni Katalin – köznevelési helyettes államtitkár; Bóna Zoltán – országgyűlési képviselő; Házi Tamás – balettművész; Szigetvári József – igazgató, BKK 

A Hét témája: MKH
A Magyar Kultúra Napja, Százhalombattán idén majdnem kéthetes programsorozatból áll, melynek fő eseménye természetesen a Kultúra Napja. Kiállítások, pódium beszélgetések, zenei-, és táncszínházi-, helytörténeti előadások színesítik a kínálatot. A Hét témájaként a helyi intézményekben jártunk és a magyar kultúráról, a művészetekről, irodalomról beszélgettünk, és arról vajon 2024-ben mit is jelenthet kulturális életünk formálóinak a magyar kultúra.
megszólaló: T. Németh Gabriella – intézményvezető, Matrica Múzeum és Régészeti Park, Tóth Zsuzsanna – igazgató-helyettes, Matrica Múzeum és Régészeti Park, Kovács Marianna – intézményvezető, Hamvas Béla Városi Könyvtár, Kolláth Sára – könyvtáros, HBVK, Lengyák Brigitta, ….. Judit – képzőművész tagozatvezető, AMI, Baka Györgyi – író, költő, Szigetvári József – intézményvezető, BKK

Digitális labor
Kedden városunk polgármestere is megtekintette a nemrégen elkészült új digitális labort az Eötvös iskolában. Ez a harmadik számítástechnika terem az intézményben, ami a diákok korszerű oktatását szolgálja. Városunk önkormányzata négymillió forinttal támogatta a labor megvalósítását.
Megszólaló: Vezér Mihály Ph.D. - polgármester, Katona István – elnök, Eötvös Effektus Alapítvány, Dr. Brauswetterné Papp Éva – intézményvezető, Eötvös iskola

Horgászok
Már kiválthatók az idei horgászengedélyek a Dubics Tamás Horgászegyesület irodájában. A fogási naplókat február végéig, kitöltve kell leadni, az új jegy csak ezt követően vásárolható meg. Az idei évben is rendez horgászversenyt az egyesület, amire április 30-ig lehet jelentkezni.
Megszólaló: Czakó Attiláné - irodavezető

SZISZKI
A SZISZIKI-ben hétfő délelőtt tartották a pályaorientációs napot. A diákok 32 előadó közül választhattak és 27 szakmát, illetve egyetemi képzést ismerhettek meg. A humán és a reál, valamint műszaki és egészségügyi szakmák után érdeklődőknek is próbáltak a kedvébe járni, a legfontosabb törekvésük az volt, hogy minél sokrétűbb legyen a kínálat.
Megszólaló: Szirmainé Dankó Ágnes – szervező pedagógus, Weisz Zsófia

Jótékonysági Focitorna
A hétvégén került megrendezésre az a jótékonysági focitorna, amelyen évről évre Soczó Ádám gyógykezelésére gyűjtenek. A kétnapos rendezvényre ezúttal is sok, egykori válogatott labdarúgó érkezett.
Megszólaló: Szilvási Zsolt – szervező, Szabó Gábor – önkormányzati képviselő