Városi Krónika

Adás időpontja: 
2024. január 19, péntek, 18:00
Leírás: 

Segítő dallamok – Hanák Aliz javára gyűjtött támogatást a Freedom Zenekar, az újévi koncertjén

A víz útja – Csapadékvíz elvezető rendszert építettek ki a Vidra utcában
Kulcskérdés – Elkezdődött az ingatlan árak emelkedése
Célkép - A Hét témájaként az újonnan felépült Lőtér átadóján jártunk
Vizsgadrukk – A SZISZKI-ben is sokan írják szombaton a központi írásbeli vizsgákat

Freedom Zenekar
A Freedom Zenekar az előző pénteken rendezte meg, újévi jótékonysági koncertjét. Idén Hanák Aliz, gimnazista tanuló javára gyűjtöttek, aki súlyos, ismeretlen eredetű betegségben szenved. A koncertet ezúttal a BKK-ban rendezték, ahol telt ház várta a fellépő művészeket. A Freedom Zenekar vendége volt Csík Adolf, Takács Tamás, Gidófalvy Attila és a B-Cool Dance Team két táncosa is.
Megszólaló: Katona Tamás – a Freedom Zenekar menedzsere, Vezér Mihály Ph.D.- polgármester
Bóna Zoltán – országgyűlési képviselő, dr. Horváthné dr. Hidegh Anikó – az Arany iskola intézményvezetője, Hanák Aliz

Csatorna
Önkormányzati forrásból létesített nyílt-, illetve zártszelvényű csapadékvíz elvezető árkokat a dunafüredi Vidra utcában a SZÁKOM Kft. A beruházás az ott lakók igénye alapján valósult meg, mivel intenzív esőzések idején rendszeresen befolyt a csapadékvíz az ingatlanokra. A munkálatok részleteiről a kommunális cég főmérnökét kérdeztük.
Megszólaló: Tőke Gyula – főmérnök, SZÁKOM Kft.

Ingatlan körkép
A 2023-as év stagnálása után, az év elején elkezdtek emelkedni az ingatlanok árai. A legtöbben még mindig a lakásokat keresik, de egyre többen vannak, akik jó állapotú családi házat vennének. A vásárlás előtt állók többsége felújított lakást vagy házat keres, hiszen szakembert találni nehéz és költséges.
Megszólaló: Kálmán Ildikó - ingatlanszakértő

A Hét témája: Lőtéravató
2022 nyarán rendkívül gyorsan kellett döntenie a Lövészklubnak arról, hogy befejezik működésüket, vagy megpróbálnak zárt, megfelelő méretű helyet találni. Mindenki segíteni akart, de a feladat reménytelennek látszott. A kitartó keresés, és az elszántság sikeresnek bizonyult, mivel a „Matrica” Múzeum mögötti egykori Kipp-Kopp barakk épület megfelelőnek látszott. Önkormányzati segítséggel, a Szakszövetség támogatásával megkezdődhetett a felújítás. A Hét témájaként az átadó ünnepségen forgattunk.
megszólaló: Dr. Borbás István, Fábián László – a MOB főtitkára, Sinka László – MSSZ főtitkára, Vezér Mihály PhD – polgármester, Török Sándor – alpolgármester, Kéri Attila – a Százhalombattai Lövészklub elnöke, Pekler Zalán – Ifjúsági Olimpiai Bajnok sportlövő, Joó Éva – többszörös Világ- és Európa bajnok sportlövő, Szemán Dávid – többszörös Országos bajnok sportlövő, SZLK, Hujbert Dániel – többszörös Országos Bajnok sportlövő SZLK, Győrik Csaba – MSSZ technikai igazgató, Boros György – alelnök, MSSZ

Iskolaérettség
Csütörtökig kérhették a szülők, hogy az óvodában maradhassanak azok a gyerekek, akik szeptemberig betöltik a hatodik életévüket, de bármilyen egészségügyi vagy pszichológiai okból jobbnak tartanák, ha később kezdenék meg iskolai tanulmányaikat. A kérvényekről az Oktatási Hivatal dönt, az esetek többségében a Pedagógiai Szakszolgálat szakvéleményének figyelembevételével. 
Megszólaló: Jagicza Zsuzsanna – intézményvezető, Szivárvány Óvoda

Fatelep
Elegendő tűzifa áll a vásárlók rendelkezésére az ország fatelepein, és az is kedvező, hogy az utóbbi időben nem drágultak a fűtőanyagok – tudtuk meg egy érdi fatelepen. Építőanyagokból is megfelelő a kínálat, és az áraik is kedvezően alakultak. A fabrikett ára tovább emelkedett, ezért ezt már jóval kevesebben keresik, mint korábban.
Megszólaló: Szegedi Zsolt - telepvezető

Központi írásbeli
Szombaton komoly feladat vár a 4-es, 6-os, és 8-os diákokra. Ezen a napon írják ugyanis a központi írásbeli felvételi vizsgákat. A SZISZKI intézményvezető helyettese hasznos tanácsokkal és információkkal szolgált a megmérettetéssel kapcsolatban. Minden diáknak sok sikert kívánunk!
Megszólaló: Trojkóné Horváth Ildikó – a SZISZKI intézményvezető helyettese

Zene iskola
Koncertekkel és sok gyakorlással telt az első félév a Művészeti Iskolában. A félév zárásaként koncertet adnak a diákok, és kiállítás nyílik a képzőművész tanulók által készített képekről is. Az intézmény vezetőjét Kun Katalint a tanév első feléről és a legnépszerűbb szakokról kérdeztük, de szó volt arról is, hogyan lehet motiválni a tanulókat.
Megszólaló: Kun Katalin – intézményvezető

Tenisz
Marozsán Fábián nevét egyre többször lehet hallani az utóbbi időben. A kiemelkedően tehetséges teniszező évről évre jobb eredményeket ér el a világversenyeken. A sportoló az Australian Openen a legjobb 32 közé is bejutott, ami eddigi legjobb eredménye Grand Slam tornán. Fábián öt évig teniszezett Százhalombattán, a VUK Se színeiben, a kezdetekről első edzőjét kérdeztük.
Megszólaló: Dénes Tibor – a VUK SE teniszszakosztályának vezetője

Múzeum
A téli zárva tartás idején is folyik a munka a Matrica Múzeumban. Az intézmény dolgozói elsősorban adminisztratív feladatokkal foglalkoznak, de alkalmanként – előzetes bejelentkezés alapján – csoportokat is fogadnak. A Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozatához is csatlakozik az intézmény: január 29-én kísérleti jellegű közösségi kiállításra kerül sor, február 7-én pedig Buzay József helytörténeti előadását hallgathatjuk meg.
Megszólaló: T. Németh Gabriella – igazgató, Matrica Múzeum