Városi Krónika

Adás időpontja: 
2023. november 17, péntek, 18:00
Leírás: 

Készenlét – Az eszközállományt és a gépparkot is előkészítették, a Szákom Kft. felkészült a téli feladatok elvégzésére

Buborék - Az önkormányzat támogatásával új, fűtött sátor kerül a VUK SE műfüves focipályájára
Szűrő próba - A Hét témájaként a november végi egészségügyi szűrésről készítettünk összeállítást
Mi leszel, ha nagy leszel? - Pályaorientációs napot tartottak az Arany János iskolában
Borban az igazság – Játékos időutazásra várják a jelentkezőket a könyvtárban

Téliesítés
A Szákom Kft.-nek, az önkormányzattal kötött szerződése értelmében november 15-től kell biztosítani  városunk útjainak síkosságmentesítését, ha az időjárás indokolttá teszi. Mostanra minden felkészülési munkát elvégeztek, a géppark és az eszközök, valamint a szóró anyagok is rendelkezésre állnak. Szerencsére az árak nem emelkedtek a tavalyi évhez képest, tudtuk meg Tőke Gyulától.
Megszólaló: Tőke Gyula – főmérnök, Szákom Kft.

Focisátor
A VUK SE műfüves pályáját minden évben lefedik, hogy télen is tudjanak edzéseket tartani, és a pályát bérlők is komfortosan sportolhassanak. Az előző sátor, és a hozzá tartozó gépészeti berendezések már megbízhatatlanok voltak, ezért az önkormányzat támogatásával idén új fedést kapott a focipálya. Nemcsak a fedést, hanem a gépészetet is fejlesztették, így energiatakarékosabb és biztonságosabb lehet a működése.
Megszólaló: Katona István – elnök, VUK SE

A Hét témája: Egészségügyi szűrés
Mint arról már értesülhettek a városlakók, újabb ingyenes egészségügyi szűrési akciót kínál városunk vezetése. A célcsoport a „legelfoglaltabb” korosztály, vagyis azok a 40 és 60 év közötti százhalombattaiak, akik ritkán vagy nem járnak orvoshoz, akik kevés időt szánnak egészségük megóvására. November 25-én őket várják a SZEK-be, egy átfogó egészségügyi szűrésre.  A Hét témája következik a szűrés részleteivel.
Megszólaló: Dr. Berzéki Ferenc – a SZEK főigazgatója, Erben Attiláné a SZEK főnővére, Horváth Kristóf – a hivatal PR munkatársa, Török Sándor – alpolgármester

Hajléktalan
Az utóbbi hetekben, a hideg idő miatt megszaporodtak a feladatok a Százhalombattai Hajléktalanszállón. Az utcai szolgálatosok munkája is gyarapodott, hiszen jónéhányan a hideg ellenére sem húzódnak be az intézménybe, ráadásul mostanában egyre több fedél nélkül élő ember érkezik Százhalombattára. Az átmeneti szálló tele van, de az éjjeli menedéken még tudnak helyet biztosítani azok számára, akik hajlandóak betartani az intézmény házirendjét.
Megszólaló: Hajnal Kata - intézményvezető

Arany
Minden évfolyam számára érdekes és informatív tudnivalókat tartogatott az Arany János Általános Iskola és Gimnázium szombati pályaorientációs napja. Az eseményen szülők, egykori diákokból lett egyetemisták, illetve szakképző intézmények képviselői vezették be a különböző szakmák rejtelmeibe, az egyetemista és a középiskolás évek mindennapjaiba a tanulókat.
Megszólaló: Adorjánné Káldi Boglárka – intézményvezető-helyettes

Pitypangos Óvoda fejlesztések
Az energiatakarékosság jegyében Százhalombatta intézményeit hőszigetelik, és lehetőség szerint napelemes rendszert építenek ki. A Pitypangos óvodában is jól haladnak, a belső munkákkal már végeztek is. A világító testeket leszerelték, és új ledes lámpákat helyeztek fel, de a radiátor szelepek is szabályozhatóak lettek.
Megszólaló: Mikulásik Judit – intézményvezető, Pitypangos Óvoda

Foci adomány
Szél Nikolett – szülőként – évek óta ajándékoz sportszereket az Eötvös iskolának. Idén minden osztály kapott egy új focilabdát, amelyeket a gyerekek az átadó ünnepség után azonnal használni is kezdtek. Az intézmény testnevelő tanárait arról kérdeztük, hogy a diákoknak melyik a kedvenc sportja és mennyi eszköz áll rendelkezésükre.
Megszólaló: Szél Nikolett, Vértesi-Simó Erzsébet – testnevelő tanár, Kaszás Attila – testnevelő tanár

KÉSZ
Szombaton tartotta országos küldöttgyűlését Magyarország legnagyobb keresztény civil szervezete, a KÉSZ. Az eseményen a százhalombattai szervezet korábbi vezetője, Tóth Ernő elnökségi tag a népszámlálás eredményét elemző előadást tartott, és egy százhalombattai fiatalokból álló zenekar is bemutatkozott a küldöttek előtt.
Megszólaló: Tóth Ernő – elnökségi tag, KÉSZ

Borest
Ismét Játékos borest lesz a könyvtárban. Ez alkalommal „Az idő labirintusában” kalandozhatnak azok, akik elmennek a Hamvas Béla Városi Könyvtár december 1-jei, immár hagyományosnak mondható játékos borestjére. A rendezvény bevétele idén is a könyvtár fejlesztését szolgálja.
Megszólaló: Hegedűs Anita – játékmester, Kolláth Sára – játékmester