Városi Krónika

Adás időpontja: 
2023. szeptember 15, péntek, 18:00
Leírás: 

Digitális világ - Októbertől elektronikusan is lehet időpontot foglalni a szakrendelésekre

Határtalanul – Elismerően nyilatkozott Százhalombattáról a Lengyel delegáció
Vasparipa - Jól halad a kerékpárút építése, az első szakasszal már elkészültek
Múlt a Jelenben - A Hét témájaként a Régészeti Parkban jártunk
Vizesblokk – Jó szezont zárt a strand és probléma nélkül működik a Sportuszoda

Időpont foglalás
A Százhalom Egészségügyi Központ pácienseinek régi kérése valósul meg októbertől. Egy új mobilapplikációnak köszönhetően egyes rendelésekre lehetővé teszik az online időpontfoglalást, de továbbra is lehet személyesen, illetve telefonon időpontot kérni, legfeljebb harminc napos időtávra. A fejlesztés részleteiről Vezér Mihály polgármester és dr. Berzéki Ferenc, a SZEK főigazgatója kedden tartott sajtótájékoztatót.
Megszólaló: Vezér Mihály Ph.D. – polgármester
Dr. Berzéki Ferenc – főigazgató, SZEK

Battai Napok
A nyárias időjárás és természetesen a jó programok mágnesként vonzották a kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a 29. Battai Napokra. A programsorozat pénteken a megnyitóval és a díjátadókkal kezdődött. Ezt követően indulhatott a zene, a szórakozás, a kikapcsolódás, a tánc, és a beszélgetés.
Megszólaló: Vezér Mihály Ph.D. - polgármester, Török Sándor – alpolgármester, Nagy Balázs – alpolgármester, Ádám Erika – főszervező, Janovszky Károly – főszervező, Rákóczi Feri - műsorvezető, Peter Shramek, nyugdíjasok, Horváth Péter – vezérigazgató, Dunamenti Erőmű, Szalai Attila – önkormányzati képviselő, Szakács, Kovács Tibor - üzletvezető

Lengyel delegáció
Százhalombattán töltötték a hétvégét a lengyelországi testvérvárosunkból érkezett brzeskoi barátaink. A delegáció részt vett a Battai Napokon és megnézték Százhalombatta nevezetességeit, legszebb részeit, és jártak a fővárosban is. Pénteken az érkezésükkor és a távozásukat megelőző napon is beszélgettünk velük.
Megszólaló: Sinka László – önkormányzati képviselő
Tomasz Jan Latocha – polgármester, Brzesko

Kerékpár út
Jó ütemben halad a kerékpárút építése. Az első szakaszt már használják is a biciklisek, akiknek kedvezőek az aszfaltos úttal kapcsolatos tapasztalataik. Már jól látható az út teljes nyomvonala. A terep adottságai miatt az út, két szakaszon keresztezi az autóutat, de itt továbbra is a gépjárművel közlekedőknek lesz elsőbbsége. A tervek szerint a már meglévő kerékpárutak javítása is megtörténhet.
Megszólaló: Török Sándor - alpolgármester

A Hét témája: Régészeti Park
Lassan véget ér a szabadtéri rendezvények szezonja. A százhalombattai Régészeti Park április elejétől október végéig tart nyitva. Legtöbb látogatójuk a nyári szünet előtti és a tanévkezdési időszakban van, az iskolai programoknak köszönhetően. Az idei nyár kellemes meglepetést is hozott a Múzeum munkatársai számára, hiszen rekordszámú gyerek vett részt a táborokban, és több nagysikerű programot is szerveztek. A Hét témája következik, Régészeti Parkos mustrával.
Megszólaló: T. Németh Gabriella – a MM és RP intézményvezetője, Illés Orsolya a Múzeum PR munkatársa, Tóth Zsuzsanna – múzeumpedagógus, Őszidősök

Strand szezonértékelés
Elkezdődtek a strandon a szezonzáró munkák. Téliesítik a berendezéseket és elvégzik a kötelező karbantartásokat. Az idei látogatottság nem volt rossz, de a 2022-est nem haladta meg, tudtuk meg Janovszky Károlytól. Az Sportuszoda működése zavartalan, és a Szalai uszodát is elkezdték felkészíteni a nyitásra, ami ha minden jól megy októberben meg is történhet.
Megszólaló: Janovszky Károly – a Sporthalom Kft. társ ügyvezetője

Napsugár Óvoda
Elkészült a Napsugár Óvoda újonnan kialakított csoportszobája. A Micimackó csoportba járó gyerekek nagyon élvezik új helyüket, hiszen a modern berendezések és a felújított helyiségek komfortosabbá teszik a mindennapokat. A Százszorszép óvoda bútorait is elosztották, és más csoportoknak is jutott az eszközökből. A felújítás időben véget ért, már csak az udvaron végzik az utolsó simításokat.
Megszólaló: Vlkovszki Ildikó – a Napsugár óvoda intézményvezetője

Véradás
Kedd délután véradást tartott Százhalombattán a Magyar Vöröskereszt. Vért csak vérrel lehet pótolni, ezért nagyon fontos, hogy minél többen vegyenek részt az ilyen eseményeken, emelte ki az érdi vöröskereszt vezetője. Sajnos évről évre egyre kevesebb a jelentkező, de szerencsére az utóbbi években kicsit javulni kezdett a tendencia.
Megszólaló: Sebők Krisztina – területi vezető, Magyar Vöröskereszt
Lukács Bernadett – önkormányzati képviselő

Tesióra a kosárcsarnokban
Régi álma vált valóra az Arany Iskola diákjainak és pedagógusainak, azzal, hogy felépült az új kosárlabda csarnok. A korszerű, jól felszerelt épület két testnevelés óra egyidejű megtartására is alkalmas, így a diákoknak már nem kell a Sportcsarnokba utazni.
Megszólaló: Dr. Horváthné Dr. Hidegh Anikó – az Arany iskola intézményvezetője