Városi Krónika

Adás időpontja: 
2023. március 17, péntek, 18:00
Leírás: 

Kitüntetettek – A Hét témájaként a Március 15-i Városi Ünnepségen beszélgettünk díjazottakkal, ünneplőkkel

Tűzokádók – Idén májusban újra sárkányhajó versenyt rendeznek a Csónakázó tavon
Szomszédoló – Növekedett Sóskút költségvetése
Más szemmel – Megjelent Mitták Ferenc legújabb történelmi kötete
Könyvek között – Augusztusban rendezi táborait a könyvtár

Márc. 15-i ünnepség
Koszorúzással kezdődött az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc emlékére rendezett  városi ünnepség március 15-én. A Göncz Árpád téren az ünneplők elszavalták a Nemzeti dalt, majd városunk vezetői, intézményvezetői, szervezetek, klubok képviselői megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát. Az ünnepség az óvárosi közösségi házban folytatódott, ahol a városi elismeréseket, többek között a Százhalombatta Díszpolgára címet is átadták. A Hét témája következik.
Megszólaló: Vezér Mihály PhD – polgármester, Dobos Ágnes – Kultúráért Százhalombatta Díj, Dr. Benedek László – Egészségünkért Díj, Hóborné B. Erika – Gyermekekért Díj, dr. Kiss Balog Katalin – Köztisztviselői Díj, Lengyel Bonita – Testnevelési és Sport Díj, Mészáros Gábor – Testnevelési és Sport Díj, Till Erika – a VCSGK intézményvezetője, Matisz Zsolt – a DS Termelés MOL vezetője – Környezetvédelmi Díj, Veres Attila – Termelés Energia MOL vezető – Környezetvédelmi Díj, Körömi Lajos – Közrend, Közbiztonsági Díj, Takács Péter – díszpolgár, Török Sándor – alpolgármester , Szalai Attila – képviselő, Nagy Péter János – színművész,  Szigetvári József – a BKK intézményvezetője

Sóskút
A korábbi évekhez képest növekedett Sóskút költségvetése, ami elsősorban az Ipari Park fejlődésének köszönhető. A településen jelentős beruházásokat terveznek: új bölcsőde épülhet, útfelújításokra, napelemes rendszerek telepítésére és a közvilágítás korszerűsítésére is sor kerülhet. Az Ipari Park is tovább bővülhet, tudtuk meg a település polgármesterétől.
Megszólaló: Kőnig Ferenc – Sóskút polgármestere

Horgász
Kevesen vásároltak horgászengedélyt, mivel a Bara patak vízszintje nem kedvez a pecásoknak. Változott a horgásziroda nyitva tartása, hétfőn és pénteken 9-14 óráig, szerdán pedig 14-18 óráig tart nyitva az iroda. A vezetőség meghirdette a taggyűlés időpontját is, amit idén a Zenálkó Etel közösségi házban tartanak.
Megszólaló: Czakó Attila – a Dubics Tamás HE. elnöke

Sárkányhajó verseny
Több éves kényszerű kihagyás után május 20-án, a Csónakázó-tavon ismét megrendezik a sárkányhajó versenyt, amelyre már jelentkezhetnek a csapatok. A versennyel egyidőben kerül sor a Füredi Piknikre, amelyre  zenével, finom falatokkal, és az együttlét örömével várják az érdeklődőket. A program részleteiről Török Sándor alpolgármestert kérdeztük.
Megszólaló: Török Sándor - alpolgármester

Mitták Ferenc
Megjelent Mitták Ferenc legújabb, Más szemmel című könyve, amelyben a szerző naptári rend szerint ismertet negyvennyolc történelmi eseményt, illetve történelmi személy életútját, és két összefoglaló esszét is közöl. A kötet különlegessége, hogy a szerző a tárgyilagos bemutatás mellett szubjektív reflexiókat is fűz az adott témához.
Megszólaló: Mitták Ferenc – író, történész

Könyvtár
Három különböző tábor, Vers- és Prózamondó verseny valamint kiállítást záró beszélgetés, vagyis sok-sok program várja az érdeklődőket a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. Mindezek részleteiről László Anikó gyermekkönyvtárossal beszélgetünk.
Megszólaló: László Anikó – a HBVK gyerekkönyvtárosa

Arany díj
Az Arany iskola diákja Szabó Sznjezsana bekerült az ország legjobbjai közé animációs kisfilmjével. A Formáld a világot nevű országos versenyre több százan küldtek be pályaművet közülük kerültek ki a legjobbak. Az Arany iskolás tanuló a Helloweent választotta témaként kisfilmjéhez. Őt és segítő tanárát a versenyről és az alkotási folyamatokról kérdeztük.
Megszólaló: Feketéné Takács Rita – pedagógus, Szabó Sznjezsana