Városi Krónika

Adás időpontja: 
2022. szeptember 16, péntek, 18:00
Leírás: 

Időközi döntés – Öt jelölt indulhat a hatos körzet képviselői helyéért

Váltóáram - Akkumulátoros villamosenergia-tároló rendszert avattak fel a Dunamenti Erőműben
Digitalizáció – Tíz laptopot adományozott a MOL Dunai Finomítója a Kőrösi iskolának
Nyárzáró buli – Nagyon sokan vettek részt a 28. Battai Napokon
Ízpróba – Finomabbak a menzás ételek, amióta az önkormányzat üzemelteti a konyhákat

Sajtótájékoztató
Sajtótájékoztatót tartott kedden délután Vezér Mihály polgármester az energiaárak robbanásszerű növekedésének következményeiről. Elsőként a családi fogyasztói közösségek kedvezményeinek igénybevételéhez szükséges hatósági igazolás beszerzésének módját ismertette, majd a városi intézmények, önkormányzati szervezetek, cégek rezsicsökkentésének tervezetéről beszélt. Tájékoztatta a helyi sajtó képviselőit arról is, hogy dolgoznak egy szociális csomag megvalósításán.
Megszólaló: Vezér Mihály PhD – polgármester

HBV ülés
Időközi önkormányzati képviselő választást tartanak a százhalombattai 6. számú választókerületben október 16-án. Az ajánlóíveket szeptember 12-én, délután 4 óráig lehetett leadni azoknak a szervezeteknek és független jelölteknek, akik indulnak a képviselői posztért. A Helyi Választási Bizottság hétfőn délután a szavazólapra kerülés sorrendjét is kisorsolta.
Megszólaló: dr. Csútor Tünde - a helyi Választási Bizottság elnöke

Megawattok
Tesla MegaPack akkumulátoros villamosenergia-tároló rendszert avattak fel szeptember 9-én a Dunamenti Erőműben. Az átadó ünnepségen jelen volt Dr. Palkovics László technológiai és ipari miniszter is, aki beszédében kitért a megújuló energiatermelés fontosságára.
Megszólaló: Dr. Palkovics László – Technológiai és Ipari miniszter, Horváth Péter – vezérigazgató, Dunamenti Erőmű Zrt. Lehőcz Balázs Gábor – alelnök, MET ASSET Management Holding AG, Dr. Kadeják Péter – ügyvezető, Magyar Akkumulátor Szövetség, Vezér Mihály PhD- polgármester, Louis Palmer - feltaláló

Kőrösi laptopok
Szülői kérésre tíz darab használt, de jó állapotban lévő laptopot ajándékozott a MOL Dunai Finomítója a Kőrösi iskolának. A megbízott intézményvezető elmondta: az eszközök nélkülözhetetlenek a központi felmérések teljesítéséhez, ezért különösen nagy segítség ez az iskola számára.
Megszólaló: Császár Péter – igazgató, MOL Dunai Finomító, Horváth M. Tünde – intézményvezető-helyettes, Kőrösi iskola 

A Hét témája: 28. Battai Napok
Több ezer ember részvételével, szeptember 9-én elkezdődött a Battai Napok háromnapos rendezvénysorozata. A Városi Strand és Sportközpont parkolójában kialakított helyszíneken koncertek- és tánc produkciók voltak, az egyik parkolórészben vásári árusok kínálták portékáikat, a gyerekeket játékok, foglalkoztatók és előadások várták, és vidámpark is csalogatta a kikapcsolódni vágyókat.
Megszólaló: Vezér Mihály PhD – polgármester

Menza
Ahogy már többször hírt adtunk róla, a képviselő-testület döntése értelmében július 1-jétől az önkormányzat végzi a közétkeztetést a város oktatási és szociális intézményeiben. Vezér Mihály polgármester tegnap délben az Arany János iskola diákjaival együtt ebédelt, hogy személyesen is meggyőződjön az ételek mennyiségi és minőségi javulásáról.
Megszólaló: Vezér Mihály PhD. - polgármester Dr. Horváthné Dr. Hidegh Anikó – az Arany iskola intézményvezetője, Till Erika – a VCSGK vezetője

Vagyonvédelmi kamara
Szeptember 9-én, Százhalombattán tartotta küldöttgyűlését az Országos Vagyonvédelmi Kamara. A küldöttek megtárgyalták a hamarosan esedékessé váló tisztújítás részleteit, és elfogadták a szervezet gazdasági beszámolóját is. A tanácskozásról a kamara országos alelnökét és Pest megyei vezetőjét, Szalai Attilát kérdeztük.
Megszólaló: Szalai Attila – alelnök, Országos Vagyonvédelmi Kamara

Útviszonyok
A városban több olyan kereszteződés van, aminek környékét benőtték a bokrok és fák emiatt nagyon rosszul lehet tájékozódni a forgalmi helyzetről. Egy közlekedésbiztonsági városi projekt keretében ezeket a kereszteződéseket megtisztítják a túlburjánzó növényzettől. A munkát a ZÖFE végzi, jónéhány kereszteződést már biztonságosabbá tettek az elmúlt hetekben.
Megszólaló: Szalai Attila – önkormányzati képviselő

ARS SACRA-KONCERT
Holnap kezdődik, és egy hétig tart az Ars Sacra Fesztivál. Az országos rendezvénysorozat részeként, szeptember 20-án, kedden, a százhalombattai Szent István-templomban nagyszabású koncertet tartanak, „Kiáltok az Úrhoz” címmel. Az eseményen fellép Pitti Katalin és Tolcsvay Béla is. A házigazda a László Attilával kiegészült Noé Bárkája Zenekar lesz, velük beszélgettünk a koncertről.
Megszólaló: Szépfalvi Attila, Völgyi Róbert, Lajos Csilla, Kovács Gyöngyvér, László Attila