Városi Krónika

Adás időpontja: 
2022. augusztus 26, péntek, 18:00
Leírás: 

Államalapítás – Szent István érdemeit méltatta és az összefogás fontosságáról beszélt Dr. Vezér Mihály polgármester

Rezsitámogatás – Ledes izzó csereprogramot és rezsitámogatási tervet jelentett be városunk önkormányzata
Hőmennyiség – Nem okoztak meglepetést az éves távhő elszámoló számlák, mivel az idei tél a fűtési igény szempontjából hasonlított az előzőre
Találkozók – Összművészeti fesztivál volt, a hétfőn véget ért 29. Summerfest
Visszaszámlálás – A hét témájaként az óvodák nyári szünet utáni újrakezdését mutatjuk be

Augusztus 20
A megszokott nagyszabású körülmények között ünnepelte városunk, államalapításunk évfordulóját. Az esős és kiszámíthatatlan időjárás miatt a programot nem az eredetileg tervezett főtéri színpadon tartották, hanem a BKK-ban került sor a polgármesteri megemlékezésre, a kenyérszentelésre és a kulturális műsorra. Városunk polgármestere méltatta Szent István érdemeit és beszélt az összetartozás fontosságáról is.
Megszólaló: Vezér Mihály PhD-polgármester

Sajtótájékoztató
Polgármesteri kezdeményezésre a képviselő-testület következő ülésén napirendre tűzik, hogy október elejétől 50 millió forintos rezsivédelmi alapból igényelhessenek támogatást azok a városlakók, akik a megemelkedett energiaárak miatt nehéz helyzetbe kerülnek. A szociális alapon adható támogatás részleteinek kidolgozása folyamatban van. A sajtótájékoztatón felhívták a városlakók figyelmét a jelenleg is elérhető ledes izzó csere programra is.
Megszólaló: Vezér Mihály Ph.D. - polgármester

Fűtésszámla
Azok akik átalány  fűtésszámlát fizetnek, minden év augusztusában kapnak egy elszámoló számlát, amelyből kiderül, hogy az adott évben túlfogyasztásuk volt vagy többletbefizetésük A legtöbb esetben csak néhány száz forintos az eltérés, de van ahol több ezer forintot is be kell fizetni vagy épp visszakapnak a fogyasztók. Akinek többletfizetése volt az a Szákom Kft. irodájában visszakaphatja a pénzét az értesítő levél bemutatása után.
Megszólaló: Janovszky Károly – a Szákom Kft. ügyvezetője

KATA
450.000 kisvállalkozót közvetlenül, munkaadóikat, megrendelőiket pedig közvetetten, de nem kevésbé komolyan érinti, hogy a kormány módosította a KATÁ-s adózás szabályait. A legfontosabb változásokról, határidőkről, és a kisvállalkozók lehetőségeiről a NAV megyei sajtóreferensét kérdeztük.
Megszólaló: Salgó Attila – sajtóreferens, NAV

A Hét témája: Óvoda nyitások
Minden óvodában véget ért a négyhetes szünet, amelyet már rutinosan úgy oldanak meg, hogy azok a gyerekek is tudjanak óvodába menni, akiknek szülei nem tudják megoldani felügyeletüket. A Hét témájaként most minden óvodába ellátogattunk, hogy megtudakoljuk mi történt velük a nyáron és azt is, hogyan indítják az új nevelési évet. Természetesen a témához az apróságok is hozzászólhattak, bennünket is elbűvölt a „gyerekszáj” csodája.
Megszólaló: Balla Ildikó – a Napsugár Óvoda intézményvezetője, Mikulásik Judit – a Pitypangos Óvoda intézményvezetője, Kriglovics Krisztina – Százszorszép Óvoda intézményvezető helyettes, Rappai Szilvia – a Kipp-Kopp Óvoda intézményvezetője, Szalai Enikő – a Kipp-Kopp Óvoda intézményvezető helyettese, Raczkó Tamásné – A Szivárvány Óvoda intézményvezetője, sok-sok kisgyerek

Summerfest
Az idei évben összművészeti találkozó volt a Summerfest, így minden este más stílusú és akár műfajú előadást tekinthettek meg az érdeklődők. A néptánc és a balett mellett voltak különféle koncertek, a fesztivál záróprogramjaként pedig a Beregszászi Színház előadását mutatták be Százhalombattán.
Megszólaló: Sin Edina – igazgató; ifj.Vidnyánszky Attila – színművész,

Könyvesbolt
A gazdasági nehézségek ellenére nyáron is sokan vásárolnak könyveket – tudtuk meg egy százhalombattai könyvesbolt vezetőjétől. Elsősorban a szórakoztató irodalom, az útikönyvek és a gyerekkönyvek forgalma jelentős, de – az iskolakezdéshez közeledve – elkezdtek fogyni a kötelező olvasmányok, illetve a tankönyvek is.
Megszólaló: Toldas Victoria – üzletvezető

Hármas kiállítás
Három százhalombattai, tanárként is dolgozó képzőművész munkáiból nyílt kiállítás hétfőn a Hamvas Béla Városi Könyvtárban. A középiskolások éve programsorozat részeként megrendezett tárlaton szöveges grafikákat, festményeket, nyomatokat és művészkönyveket mutattak be az alkotók.
Megszólaló: László Bandy – képzőművész-tanár, Regős Ágnes – képzőművész-tanár, Feketéné Takács Rita – képzőművész-tanár

Kézilabda
Felkészülten várja a szezont a Százhalombattai Kézilabda Egyesület csapata. Az új vezetőedző kinevezése lendületet adott a csapatnak, amivel a remények szerint képesek lesznek helytállni a 2022-es 2023-as szezonban a szűkített és jóval erősebb NB1/B mezőnyében. A bajnokságot a jövőhéten kezdik, addig ma este még egy felkészülési mérkőzést is játszik a csapat.
Megszólaló: Tallér Zsolt – az SZKE elnöke