Városi Krónika

Adás időpontja: 
2022. augusztus 12, péntek, 18:00
Leírás: 

Konyha: kész – Felújítják a százhalombattai főzőkonyhákat

Növekvő költségek – Szállítási problémák a Támogatói Szolgálatnál
Nyelvkérdés - 2024-től nem lesz kötelező a nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez
Útravaló – Felújítják a város jelzőlámpáit
Fesztiválváros – Pénteken kezdődik a XXIX. Summerfest

Konyhafelújítás
A képviselő-testület döntése értelmében július 1-jétől az önkormányzat végzi a közétkeztetést a város szociális és oktatási intézményeiben. Százhalombattán négy főzőkonyha működik, ezek közül kettőben már elvégezték a szükséges felújításokat. A munkálatok részleteiről, és az ételekkel kapcsolatos visszajelzésekről kérdeztük Török Sándor alpolgármestert.
Megszólaló: Török Sándor – alpolgármester

Sérültekért Alapítvány
A százhalombattai Támogató Szolgálatot is súlyosan érinti, a benzin - ársapkára vonatkozó szabálymódosítás, és várhatóan a Sérültekért Alapítvány rezsiszámlája is a duplájára nő a rezsiárak emelkedése miatt. Szeptembertől már lesznek olyanok, akik nem vehetik igénybe a Támogató Szolgálat autóját. A várható kiadásokról és a változásokról Czeczon Zsuzsát kérdeztük.
Megszólaló: Czeczon Zsuzsa – a Sérültekért Alapítvány elnöke

Nyelvvizsga
2024-től már nem kötelező a nyelvvizsga a diploma megszerzéséhez, illetve az egyetemi felvételihez. A változásnak bizonyára sokan örülnek, de a szakemberek szerint az idegennyelv ismerete már elengedhetetlen a globalizálódó világban, és ez a döntés csökkenti a fiatalok motivációját. A módosításokról, és a lehetséges következményekről egy helyi nyelviskola vezetője beszélt.
Megszólaló: Tőke Orsolya - nyelvtanár

Jelzőlámpák
Az elmúlt időszakban gyakran meghibásodott a Damjanich és a Vörösmarty utca kereszteződésében kiépített jelzőlámpa. A veszélyes kereszteződésben emiatt – és a figyelmetlenségből adódóan – már baleset is történt. Százhalombattán két forgalomirányító lámpa üzemel, mindkettő 14 éves, és gyakran van szükség javításukra. A képviselő-testület ezért úgy döntött, hogy a teljes vezérlőberendezést kicserélteti. A munkát várhatóan rövid időn belül elvégzi a kivitelező, de addig is – és persze utána is – közlekedjenek óvatosan!
Megszólaló: Török Sándor – alpolgármester 

Tanszer vásár
Ezen a héten, már többen keresték fel a papír írószer boltokat, hogy beszerezzék az iskolakezdéshez szükséges füzeteket, tollakat, és egyéb tanszereket. A szülők általában konkrét listával érkeznek, de a felsős gyerekeknél már lazább a bevásárlás, mondta egy helyi üzlet vezetője. A tanszer árak is jelentősen emelkedtek, a legnagyobb drágulás a füzeteknél történt.
Megszólaló: Malomsokiné Molnár Mariann - üzletvezető

A Hét témája: Summerfest
Ma délután gólyalábas langaléták hirdették, hogy elkezdődött a XXIX. Summerfest. Az évente megrendezett folklorfesztivál a koronavírus járvány miatt jelentősen átalakult, de a minket körülvevő bizonytalanság még most is mindent megnehezít. A nagyvilág minden tájáról érkező együttesek helyett a magyar kultúra kincseit vonultatja fel a fesztivál. Tíz napon át ismét felpezsdül városunk délutánonként. A Hét témájaként a Summerfest Magyar Kincsestár Összművészeti Fesztivál előkészületeiről, a háttérmunkáról, a fesztivál programjairól készítettünk összeállítást.
Megszólaló – Szigetvári József – fesztiváligazgató, Fábián Fanni – fesztiváltitkár, Papp Richárd – műszaki felelős, Sági Susann – a Pesovár iskola igazgatója, Besze Zsófia – a Pesovár iskola igazgató helyettese, Uti Erzsébet – a művészeti vásár házigazdája

Múzeum
Középiskolás diákmunkások segítik a Matrica Múzeum régészeti leleteinek megtisztítását. A fiatalok az intézmény udvarán elsősorban középső bronzkori kerámia-töredékek és állatcsontok pormentesítésével foglalkoznak.
Megszólaló: T. Németh Gabriella – igazgató, Matrica Múzeum

Tánctábor
Agárdon töltik a hetet az SZTC Táncszakosztályának táborozói. A gyerekek többféle tánc, köztük a balett, a zumba, és az akrobatikus rock and roll alapjaival ismerkedhetnek meg, de nem hiányozhat a tábori élmények közül a strandolás és a felhőtlen játék sem. A tábor két vezetője is az SZTC-ben „nőtt fel” és a mai napig jóérzéssel gondolnak vissza saját tábori élményeikre.
Megszólaló: Tóth Klaudia – táborvezető, Barna Fanni - táborvezető

Strand
Szombaton ismét kitelepültek a Városi Strandra az Érdi Rendőrkapitányság munkatársai, a velük együttműködő polgárőrök, és szociális munkások társaságában. Az egyenruhások bűnmegelőzési tanácsokkal, és – a gyerekek örömére – rendőrautóval, rendőrmotorral, illetve játékos foglalkozásokkal készültek a találkozásra.
Megszólaló: Szatmáriné Berczi Dolóresz – r. százados, bűnmegelőzési főelőadó

Állatmentés
Fazekas Zsanett néhány hete, egy jógatábor résztvevőjeként, felkavaró látvánnyal találkozott. Egy elhagyatott tanyán, szögesdróttal bekerítve, trágyában álló, csontig soványodott lovak, illetve sörös dobozok között fekvő, sebesült, férges kutyák éltek, jó ideje gondozás nélkül. A százhalombattai jógaoktató azonnal intézkedett, aminek köszönhetően az állatok sorsa néhány napon belül jobbra fordult. Az eset részletes körülményeiről és a megoldásról kérdeztük Zsanettet.            
Megszólaló: Fazekas Zsanett