Városi Krónika

Adás időpontja: 
2022. augusztus 05, péntek, 18:00
Leírás: 

Törvényes keretek – Sajtótájékoztatót tartottak városunk közbiztonságáról

Nyílt pálya – Befejeződött a vasútfelújítási projekt második üteme 
Esőleső - A hét témájaként a rendkívüli szárazsággal foglalkozunk
Tervek és feladatok – Hétfő óta új vezető irányítja a kipp-Kopp Óvodát
Szemle – Értékelte a zsűri a „Tiszta udvar, rendes ház”-versenyre benevezett kerteket

Sajtótájékoztató
A hétvégén történt, nagy visszhangot kiváltó rablási kísérlet után a közösségi fórumokon többen a város romló közbiztonságáról írtak. Elsősorban a Százhalombattán dolgozó vendégmunkásokat okolták, néhányan pedig utcai mozgalom szervezésébe kezdtek a jelenséggel kapcsolatban. Mindezekre reagálva az önkormányzat, a rendőrség és a polgárőrség vezetői csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a törvényesség fenntartása, a békés együttélés, és a tényszerű bűnügyi statisztikák ismertetése érdekében. 
Megszólaló: Török Sándor – alpolgármester
Bátyi László – r. alezredes, őrsparancsnok
Nogula Tamás – r. alezredes, rendőrkapitány
Szalai Attila – titkár, SZPE

NIF
Lezárult a városunkat is érintő, Kelenföld – Pusztaszabolcs vasútvonal felújításának második, befejező üteme. A munkálatok eredményeként a vasúti pályán részben 120, egyes szakaszokon pedig 160 km/h sebességgel haladhatnak a vonatok. A Százhalombatta és Ercsi elágazás közötti szakaszon 13 kilométer hosszan új nyomvonalon kétvágányú pálya épült ki, ezáltal könnyebben különválaszthatóak lesznek a Dunai Finomítóba érkező, illetve onnan induló szerelvények.
Megszólaló: Kiss Boglárka – szóvivő, NIF Zrt.

A hét témája: Szárazság
Az elmúlt hetekben extrém szárazság sújtotta Európa nagy részét, és Magyarországot is. A növényeknek, az állatoknak is kihívást jelent ez az időjárás: befolyásolja a zöldség- és gyümölcstermést, a növénytermesztést, és egészségünkre is veszélyt jelent. A hét témájaként ezúttal a szárazsággal, az aszályos időjárással foglalkozunk.
Megszólaló: Berceli Balázs – meteorológus
Lévai Ferenc – vezérigazgató, Aranyponty Halászati Zrt.
Kellner Tamás – termelő
Havasi László – kereskedő
Dr. Tóth Béla – háziorvos
Hajdu Imre – tű. ezredes

Kipp-Kopp Óvoda
Hétfő óta új intézményvezető irányítja a szakmai munkát a Kipp-Kopp Óvodában. Rappai Szilvia óvónőként jól ismeri a dolgozókat, a gyerekeket és az intézmény sajátosságait. Terveiről és a nyári ügyelet működéséről beszélgettünk az óvoda udvarán.
Megszólaló: Rappai Szilvia – intézményvezető, Kipp-Kopp Óvoda

Tiszta udvar...
Csütörtökön nézte meg, és értékelte a zsűri a „Tiszta udvar, rendes ház” elnevezésű városszépítő versenyre jelentkező családi, illetve társasházak előkertjeit, ablakait és erkélyeit. A szakemberek a rendkívüli szárazság ellenére is szépen gondozott, szemet gyönyörködtető helyszíneket találtak. Az eredményről hamarosan értesítik az érintetteket, a díjak átadására ezúttal is a Battai Napok megnyitóján kerül sor.
Megszólaló: Dobos Ágnes – PR-munkatárs, Polgármesteri Hivatal
Kovács-Borbély Zsuzsa – városi főkertész

Summerfest
Idén sem a korábban megszokott formában várja a városlakókat és a környező településről érkezőket a Summerfest. Külföldi vendégek nem lesznek, csak hazai és határon túli magyar fellépők érkeznek a városba. A fesztiválra idén is a magyar kincsestárból válogattak a szervezők.
Megszólaló: Szigetvári József – fesztiváligazgató

COVID
A legfrissebb adatok szerint az elmúlt héten 21840 koronavírus-fertőzést vettek nyilvántartásba Magyarországon, míg az előző héten 14402, két hete pedig 8036 volt a beazonosított esetek száma. A szakemberek véleménye szerint, ennél jóval többen hordozzák a vírust. Az intenzív növekedést a százhalombattai háziorvosok is tapasztalják.
Megszólaló: Dr. Tóth Béla – háziorvos

Rendőrség
Nyílt napot tartottak szerdán, a százhalombattai Rendőrőrsön. Az érdeklődők megismerhették az itt szolgáló rendőrök munkáját, és az épület helyiségeit. Ottjártunkkor táborozó gyerekek hallgattak játékos bűnmegelőzési és közlekedésbiztonsági előadásokat, néhány rendőrségi eszközt pedig ki is próbálhattak.
Megszólaló: Szatmáriné Berczi Dolóresz – bűnmegelőzési főelőadó
Kajáriné Bodó Enikő – közlekedésrendészeti osztályvezető

Hajléktalanszálló
Ahogy a fagyos téli napokon, úgy a kánikulában is jelentősen megnő a hajléktalanszállón dolgozók, illetve az utcai szolgálatosok feladata. A szociális munkások mindennapjairól és a hajléktalanhelyzetről kérdeztük a szálló vezetőjét.
Megszólaló: Hajnal Kata – intézményvezető

Könyvtár
Egész nyáron nyitva tart, és az olvasói igények figyelembevételével, folyamatosan bővíti állományát a Hamvas Béla Városi Könyvtár. Ilyenkor elsősorban könnyed, nyári könyveket keresnek az olvasók, de a kötelező olvasmányokat is elkezdték kikölcsönözni a diákok.
Megszólaló: László Anikó – gyerekkönyvtár
Meichl Ágnes – könyvtáros