Városi Krónika

Adás időpontja: 
2022. május 13, péntek, 18:00
Leírás: 

Felmelegedés – A kedvező fűtésszámlákon is látszik, hogy enyhe volt az idei tél

Pollenár – A „virágzó természet” sokaknál okoz allergiás tüneteket
Harmóniában – A Hét témájaként madarakról és fákról beszélgettünk a gyermekekkel és a felnőttekkel
Táncrend - A Bagossy Brothers Company „Olyan Ő” című számára táncolhatnak a vállalkozó kedvű Battaiak
Átlövés - Fontos hazai győzelmet arattak a battai kézisek a Debrecen csapata ellen

Fűtési szezon
A tavalyi szezonnal szinte megegyeznek az idei fűtési időszak adatai. A tél nem volt hosszabb mint az előző évben, és szerencsére hidegebb sem. Komolyabb műszaki probléma sem volt, legfeljebb egy két órára kellett leállítani a fűtést néhány társasházban a szezon során. Mára már minden házban és intézményben lekapcsolták a fűtést.
Megszólaló: Száfián László – a Szákom Kft. távhő csoportjának vezetője

Vízi polgárőrök
Elkezdődött a dunafüredi móló éves karbantartása, ami elengedhetetlen a vízi és a vízparti élet biztonsága szempontjából. Ezzel egyidejűleg, a jó idő beköszöntével a polgárőrök is újra vízre szállnak. Feladataikról, és a kikötőnél folyó munkálatokról kérdeztük Szalai Attilát.
Megszólaló: Szalai Attila – titkár, Százhalombattai Polgárőr Egyesület

Allergiaszezon
Az elmúlt hetekben intenzív tüneteket észlelhetnek magukon azok, akik érzékenyek a pollenekre, mivel egyszerre több allergén is, magas koncentrációban van jelen a levegőben. Az allergiahelyzetről és az ellene történő védekezésről beszélgettünk dr. Radeczky Éva allergológus szakorvossal.
Megszólaló: Dr. Radeczky Éva – allergológus

Kullancsveszély
Az enyhe tél és az elmúlt napok felmelegedése következtében gyorsan elszaporodtak a kullancsok országszerte. Az apró élősködők veszélyes betegségeket terjesztenek, ezért fontos, hogy – a természetet járva – védekezzünk ellenük. A betegségek megelőzésének, a kullancsok felismerésének és eltávolításának hatékony módszereiről kérdeztük a háziorvost.
Megszólaló: Dr. Tóth Béla – háziorvos

Érettségi
Rendben megtörténtek a kötelező írásbeli érettségik az iskolákban. Ezen a héten a választott tantárgyakból írják meg a diákok a feladatlapokat. A tanulók már túl vannak a biológián és a fizika, kémia tantárgyakon is. Az Arany iskolában a pedagógusok és a diákok értékelése megegyezett: a magyar és a történelem könnyebb, az angol és a matek nehezebb volt mint az előző évben.
Megszólaló:  Dr. Horváthné Dr. Hidegh Anikó – az Arany iskola intézményvezetője

Tehetségnap
Az 1-es iskolában két év után újra megtartották a tehetségnapot. A szervező iskolán kívül sok más intézményből érkeztek tanulók a játékos programokra. Az iskola tehetségműhelyei több feladattal várták az alsós és felsős diákokat, akik sportjátékokkal, logikai és ügyességi feladatokkal is találkozhattak. A tehetségműhelyek a pandémia miatt visszafogottan működtek, de az idei tanévtől magasabb sebességfokozatra kapcsolhattak.
Megszólaló: Hegedűs Roland – az 1-es iskola intézményvezetője

Klíma
Ahogy berobbant a meleg idő elindult az autóklíma szezon is. A klímát érdemes évről évre fertőtleníteni, és néhány évente a klímagáz utántöltése is fontos feladat. A klíma helyes használatáról a szakembert kérdeztük, akitől a karbantartással kapcsolatos hasznos információkat is megtudhatnak.
Megszólaló: Denkovics Tamás - szervízvezető

A Hét témája: Madarak és Fák világnapja
Ápolt előkertek, parkok, kiskertek, rengeteg zöld ligetes terület van Százhalombattán. A városi fásítási program keretében, de egyéb alkalmakkor is, sok-sok fa, cserje és bokor kerül elültetésre, hogy egy élhetőbb, zöldebb kisváros legyen településünk. Legutóbb az oktatási és nevelési intézményekben Labdarózsát, a BKK mögötti területen pedig egy fácskát ültettek el a Madarak és fák napja alkalmából. A Hét témájaként fűről-fáról kis- és nagy madárról beszélgetünk.
Megszólaló:  Vezér Mihály Ph.D – polgármester, Raczkó Zsuzsanna – a Szivárvány óvoda intézményvezetője, Mórucz Kinga – a Pitypangos Óvoda vezető helyettese,dr. Horváthné r. Hidegh Anikó – az Arany iskola intézményvezetője, Balla Ildikó – a Napsugár Óvoda intézményvezetője, Takácsné Simonics Judit – A Kipp-Kopp Óvoda intézményvezetője, gyerekek, szülők

Tánc
A Jerusalema-tánckihívás óriási sikerérére Vezér Mihály polgármester a közelmúltban ismét örömtáncra hívta a városlakókat. A közösségi szavazás eredményeként a Bagossy Brothers Company „Olyan Ő” című számára táncolhatnak a vállalkozó kedvűek május 28-án, 10 órától a Szent István téren. A koreográfiát Házi Tamás balettművész tanítja be a résztvevőknek.
Megszólaló: Házi Tamás – balettművész, táncpedagógus

Kézi
A hétvégén a Debrecen csapata ellen sikerült győzelmet aratni a battai férfi kézilabdásoknak. A taktika és a védekezés nem volt mindig jó a meccsen és néhány játékos is hiányzott, de a fiúk nem adták fel és sikerült győzelmet aratni. Jelenleg holtversenyben az első helyen áll a Batta.
Megszólaló: Tallér Zsolt – az SZKE elnöke