Városi Krónika

Adás időpontja: 
2022. január 14, péntek, 18:00
Leírás: 

Kérem a következőt! - Koronavírus és influenza ellen is oltanak a háziorvosok

Lombhullás – A magasfeszültségű vezetékek miatt volt szükség a Bara-parti fakivágásokra
Szakszerű támogatás – Áldozatsegítő pont nyílt az Érdi Rendőrkapitányságon
Babaváró - A Hét témájaként az elmúlt évek népesedési mutatóit elemezzük 
Eszem-iszom – Tejterméket és gyümölcsöt is kapnak a gyerekek az iskolákban

Oltási akciónapok és influenza
Januárban, valamennyi Százhalombattán praktizáló háziorvos oltási akciónapokat hirdetett, amikor előzetes regisztráció és bejelentkezés nélkül kérhető a koronavírus elleni védőoltás. A COVID-vakcinák mellett idén az influenza ellen is térítésmentesen igényelhetőek a védőoltások. A járványokról és a vakcinákról dr. Tóth Bélával beszélgettünk.
Megszólaló: Dr. Tóth Béla – háziorvos

Fakivágások
Az utóbbi napokban szerkesztőségünktől is többen kérdezték, hogy miért kellett kivágni a fákat a Bara partján. Mint megtudtuk, az adott terület nem az önkormányzat tulajdona, és a túl magasra nőtt növényzet már veszélyeztette a nagyfeszültségű vezetékeket. A fakivágásokra a megfelelő biztonsági sáv kialakítása érdekében volt szükség. A kivágott fákat az önkormányzat szociális tűzifaként használhatja fel.
Megszólaló: Török Sándor - alpolgármester

Áldozatsegítő pont Érden
Az Igazságügyi Minisztérium és a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság együttműködési megállapodásának eredményeként hétfőn Áldozatsegítő Pont nyílt az Érdi Rendőrkapitányság épületében. A áldozatsegítés céljairól és módszereiről Latorovszky Gábor bűnügyi főkapitány-helyettestől kértünk tájékoztatást.
Megszólaló: Latorovszky Gábor – r. ezredes, bűnügyi főkapitány-helyettes, PMRFK

A hét témája: Százhalombatta népesedése – első újszülött,
A héten köszöntötte Vezér Mihály polgármester a 2022-es év első babáját, és átadta nekik a város újszülöttjeinek járó 30 ezer forint értékű babacsomagot, illetve 30 ezer forintot, amelyet az idei évtől minden városi újszülött szülei megkapnak. Az első baba apropóján a Hét témájaként Százhalombatta népességi statisztikáját tekintjük át.
Megszólaló: Vezér Mihály PhD – polgármester, Balla Gyöngyi – anyakönyvvezető, Csókásiné Hermann Anna – vezetővédőnő, Mojzer Georgina, Kovács Kristóf

Atlétikapálya
Az ütemtervnek megfelelően haladnak a munkálatok a Kőrösi iskola udvarán, így várhatóan április közepére elkészül az új, minden igényt kielégítő atlétika pálya. A Magyar Atlétikai Szövetség által finanszírozott beruházás alakulásáról az iskola intézményvezetőjével beszélgettünk. 
Megszólaló: Szabó Zoltán – intézményvezető

Barack
Szerencsére az elmúlt hetek felmelegedése nem „ébresztette” fel téli álmukból a barackfákat, így a mostani fagyok sem tesznek kárt bennük. A barackosban már elkezdődött a munka, hiszen a gyümölcsfák első metszéseit ilyenkor kell elvégezni. A tartós hideg jót tesz a fáknak, hiszen a kórokozók elpusztulnak, és nem veszélyeztetik a jó termést.
Megszólaló: Kellner Tamás - gazdaságvezető

Iskolatej
Az egészséges táplálkozás jegyében a százhalombattai iskolákban minden nap kapnak tejterméket, gyümölcsöt, gyümölcs ivólevet és zöldségkóstolót a gyerekek. Az Iskolatej- és az Iskolagyümölcs-programot a magyar állam és az Európai Unió finanszírozza. A tejtermékeket hűtőben tárolják, így ha esetleg megmarad, másnap még nyugodtan elfogyaszthatják a diákok.
Megszólaló: Uri-Kovács Gabriella – pedagógiai asszisztens

Kipp-Kopp
Miután háromszor elnyerte a Zöld Óvoda címet, tizenkét év munkájának elismeréseként Örökös Zöld Óvoda lett a Százhalombattai Kipp-Kopp Óvoda. Az intézmény ezután is kiemelt hangsúlyt fektet a gyerekek környezet- és egészségtudatos nevelésére, az udvar és az épület zöldebbé tételére.
Megszólaló: Takácsné Simonics Judit – intézményvezető

Batta Open
Az év első kiemelt, részben EB-válogató lövészversenyét rendezték meg hétvégén a Városi Sportcsarnokban. A kétnapos versenyen, a százhalombattai lövészek mind a nemzeti, mind az olimpiai számokban kiemelkedően teljesítettek.
Megszólaló: Sinka László – főtitkár, Magyar Sportlövők Szövetsége
Kéri Attila – elnök, Százhalombattai Lövészklub


Téli fürdőzés
Az év első „vadvízi fürdőzésére” is sor került a hétvégén Százhalombattán. Szabó Gábor is a fürdőzők között volt, akik „strand hangulatot” varázsoltak a januári Duna partra. A víz alig néhány fokos volt, de a lelkes csapat többször is megmártózott a vízben.
Megszólaló: Szabó Gábor – önkormányzati képviselő