Városi Krónika

Adás időpontja: 
2021. szeptember 17, péntek, 18:00
Leírás: 

Zenebona - Sikeres és jó hangulatú volt a 27. Battai Napok

Útravaló – Tovább építik a Pipacs utca szilárd útburkolatát
Sikeres pályázat - Megkezdték a Bölcsőde szigetelését
Hapci - A Hét témájaként az Allergiáról beszélgetünk
Nyitott kapu – Az online programok után újra rendezvényekkel várja látogatóit a könyvtár 

Battai Napok
Múlt hét pénteken ünnepélyes megnyitóval vette kezdetét a 27. Battai Napok. A járványhelyzet miatt a megszokott három helyett, két napos volt a rendezvény, de így is sokan kilátogattak a helyszínre. A megnyitón köszöntötték a virilistákat, átadták a közösségünkért díjakat és a megyei kitüntetéseket is.
Megszólaló:  Vezér Mihály PhD. - polgármester, Török Sándor – alpolgármester
Nagy Balázs – alpolgármester, László Anikó – könyvtáros, Mező Mihály – zenész
Czakó Nikolette – díjazott, Illéssy Mátyás – díjazott, Kovács Lajosné -díjazott

Bölcsőde
A hét közepén az állványozási munkákkal elkezdődött a bölcsőde felújítása. A rekonstrukciót négy ütemben végzik, annak érdekében, hogy az intézmény működése zavartalan lehessen. A tetőszigetelés felújítása már halaszthatatlan volt, a hőszigetelés pedig nem csupán energetikai szempontból fontos, hanem a dolgozók és a csöppségek komfortérzete miatt is.
Megszólaló: Kálmánné Pájer Ágnes – megbízott intézményvezető

Pipacs utca
A Pipacs utca lakói már hosszú ideje kérik, hogy az utca teljes hosszában építsék ki a szilárd útburkolatot. Az Önkormányzat megrendelése alapján a héten elkezdődött a kivitelezés, és ha minden jól megy, a hónap végére elkészülhet a beruházás. Vandlik Csabát a felújításról és a városban található utak állapotáról kérdeztük.
Megszólaló: Vandlik Csaba – a Műszaki Iroda vezetője

Orvos
Sokan keresik fel a háziorvosokat enyhe megfázásos betegségekkel, de többeknél jelentkeznek koronavírusos tünetek is, mint a nyári hónapokban. Dr. Tóth Béla háziorvossal a felső légúti betegségekről, az oltásokról és az ősszel is veszedelmes kullancsokról beszélgettünk.  
Megszólaló: Dr. Tóth Béla – háziorvos

SZISZKI tanulás módszertani foglalkozás
A SZISZKI igazgatója Málnássy Szász Myrtill a középiskolai „beszoktatás” időszakában tanulás-módszertani foglalkozást tart. Évekig csak a nyelvi előkészítőn volt erre lehetőség, a kommunikációs tantárgy keretén belül. Tavaly óta viszont a tanév elején minden tanuló részt vehet egy speciális gyakorlatokon alapuló, közösségfejlesztő, tanulással kapcsolatos önismereti foglalkozáson.
Megszólal: Málnási-Szász Myrtill – a SZISZKI intézményvezetője

A Hét témája: Allergia
Sokszor hallani, hogy valaki allergiás valamire, netán valakire, vagy valamilyen szituációra. Az allergia – eredeti értelmében - a szervezet nem megfelelő immunválasza, amelyet valójában ártalmatlan környezeti anyagokkal szemben produkál. A válaszreakció, az allergia súlyossága az enyhe viszketéstől, náthától, múló bőrkiütésen át súlyos, halálos anafilaxiás reakcióig terjedhet. Jelenleg a parlagfű pollenje allergizál a legagresszívebben, érdemes akár maszkkal is védekezni ellene. A hét témája következik.
Megszólal: Dr. Radeczky Éva – tüdőgyógyász, immunológus, járókelők

Könyvtár
Az elmúlt másfél év online programjai után újra élő rendezvényekre hívja az érdeklődőket a Hamvas Béla Városi Könyvtár. A következő hetekben – egyebek mellett – könyvbemutatóval, kiállítással, egészségügyi előadással és papírszínházzal várják a vendégeket, a gyerekkönyvtárban pedig újra fogadnak csoportokat is.
Megszólaló: József Rozsnyai Júlia – könyvtáros , László Anikó – gyerekkönyvtáros

Régészeti Park
1996-ban nyílt meg Magyarország első szabadtéri őskori skanzenje, a Régészeti Park. A negyedszázados évforduló alkalmából a Matrica Múzeum október 2-án „születésnapi” családi napot rendez a Parkban, és rajzpályázatot is hirdetett. Az évfordulóról és a nyári hónapok működéséről beszélgettünk az intézmény munkatársával. 
Megszólaló: Tóth Zsuzsanna – múzeumpedagógus