Városi Krónika

Adás időpontja: 
2013. január 04, péntek, 18:00
Leírás: 

Állandó változó – Idén is sok törvény és rendelet lépett életbe január elsejétől

Tanügy – Az Óév végétől Pénzes Judit lett az 1. Számú Általános iskola megbízott igazgatója
Átmenet – Teltház van a hajléktalanokat ellátó intézményben
Kutyatár – Most is sok kutya futott világgá az év végi tűzijátékok zajától
Ígéretek és fogadalmak – Batta utcáin kérdeztük a járókelőket a 2013-as évről

Vendégek:
Kiss Zoltán „Zéro”
Sinka László – alpolgármester
Valkai György – a SZÁKOM ügyvezetője
Szigetvári József – a BKK igazgatója

Januári változások
Az évfordulók nem csupán az év múlására figyelmeztetnek, hanem általában sokféle változás határpontjai is. Ezek jelentős része áremelkedés, de vannak kedvező módosulások is. Idén többek között csökkentették a lakossági gáz, villany és a távhő árát, viszont jön a tranzakciós illeték, a telefonadó, állami fenntartásba kerültek a köznevelési intézmények, és az új Munka törvénykönyv sok rendelkezése is most lépett hatályba. És mint tudják, ez a felsorolás korántsem teljes körű.

Új megbízott iskolaigazgató
Az elmúlt év utolsó napján nyugdíjba vonult az 1. Számú Általános Iskola igazgatója és igazgató helyettese. A képviselő-testület maximum 1 évre az alsós igazgató-helyettest, Pénzes Juditot bízta meg az intézmény vezetésével, a helyettesi feladatokat pedig Mongyi Éva látja el.
Megszólaló: Pénzes Judit – az 1. Számú Ált. Iskola mb. igazgatója

Hajléktalan szálló
Szívszorongató pillanatokat élhet át az, aki a hajléktalan szállón jár. Itt bizony ritka vendég a remény, de jó meleg van, jut élelem és víz a tisztálkodáshoz. A hideg időjárás és talán az év végi ünnepek miatt gyakorlatilag telt ház van a százhalombattai Hajléktalanokat Ellátó Integrált Intézményben. A szállón jelenleg 75 fedél nélküli személyről gondoskodnak a Vöröskereszt munkatársai.
Megszólaló: Tóth Ildikó – a Hajléktalanokat Ellátó Integrált Intézmény vezetője

Kóbor kutyák
Hogy a maják misztikus naptára mit üzent korunk embere számára az továbbra is rejtély, az azonban biztos, hogy az állatok – különösen a kutyák – számára december 31-e minden évben a világ végét jelenti. Szinte nincs olyan négy- vagy kétlábú, amely ne rettenne meg a dörgő, villogó, süvítő rakétáktól és tűzijátékoktól. Most sem volt ez másként. A Sirius Alapítványnál szinte folyamatosan csörög a telefon…
Megszólaló: Böjtös Andrea – a Sirius Alapítvány elnöke

Fogadalmak utcai
Leszokás a dohányzásról, fogyókúrázás, nagy tervek megvalósítása vagy rossz szokásaink levetkőzése – ez csupán néhány klasszikus fogadalom a sok közül, amelyek az óév éjjelén, az újév hajnalán születnek, vagy hangoznak el. No és persze ilyenkor akarva-akaratlanul summázzuk évünket, mit kellene másként csinálnunk, hogyan javíthatnánk életkörülményeinken. Valami ilyesmiről kérdeztük az ünnepek után a százhalombattai járókelőket.