Tisztelgés a nemzeti gyásznapon

Október 6-án van az aradi vértanúk emléknapja – nemzeti gyásznap. 1849. október 6-án a szabadságharc honvédtábornokai és Batthyány Lajos, az első magyar felelős kormány miniszterelnöke az életüket áldozták Magyarországért. 1849. október 6-án végezték ki Aradon a magyar szabadságharc tizenhárom honvédtábornokát, Pesten pedig Batthyány Lajos grófot, az első magyar felelős kormány miniszterelnökét.

 

Bátorságukkal, hősiességükkel mindörökre példát adtak arról, hogy minden erőnkkel ki kell állnunk Magyarországért, a magyar nemzetért, a nemzeti szuverenitásunkért, amiért évszázadokon keresztül mindig meg kellett küzdeni. A forradalom és szabadságharc erősítette a nemzeti összetartozást. 1848-49 szabadságvágya a magyarok lelkében és értékrendjében olyan erős alapra épült, amelyet többé nem tud senki lerombolni.

 

A Magyar Kormány 2001. november 24-én nemzeti gyásznappá nyilvánította október 6-át. Ezen a napon az állami lobogót félárbocra eresztik, a középületekre kitűzik a gyászlobogót, országszerte megemlékezéseket tartanak.

 

Az aradi vértanúk emléknapján, Százhalombattán is fejet hajtunk az 1848-49-es szabadságharc mártír tábornokai és vezetői előtt.

 

Emlékezzünk hőseinkre, kik a szabadságunkért adták életük!

 

Vezér Mihály
polgármester