Tájékoztató

A vasútvonal fejlesztés előkészítése évek óta tartó folyamat. A fejlesztés megvalósítása az Európai Unió támogatásával a Magyar Kormány által finanszírozott beruházás. A beruházást a NIF Zrt. hajtja végre, közbeszerzési tendereken kiválasztott projektrésztvevők megbízásával. Az üzemeltető a MÁV Zrt.
 
Az előkészítés folyamatában Százhalombatta Város Önkormányzata együttműködött a fejlesztő szervezettel településrendezési eszközeiben a NIF Zrt. kérésének megfelelően létrehozta a vasútvonal fejlesztéséhez szükséges szabályozást.
 
Elkészültek az engedélyezési tervek, amely alapján meg vannak az építési engedélyek a különböző mérnöki műtárgyak létesítéséhez.
 
Elkészültek a tendertervek és ki lettek választva a szakaszolásnak megfelelően a kivitelezők és a mérnök szervezetek.
 
Folyamatban van a szükséges területek kisajátítása, amely folyamatban a NIF Zrt. által megbízott ügyvédi iroda, az önkormányzattal együttműködve ingatlanonként végzi e tevékenységet.
 
A Százhalombattát érintő vonalszakasz - a Százhalombattától Ercsi elágazásig - kivitelezője ki lett választva. A kivitelezési szerződés 2017.12.18.-án került aláírásra. A szerződés szerint rögzített bekerülési költség 48.185.507.607.-Ft.
 
A beruházást szabályozó törvény szerint a projekt megvalósítás során a vasúti közlekedést fenn kell tartani.
 
2018.01.12.-én a NIF Zrt. Százhalombatta Város Önkormányzat jelenlévő képviselőinek bemutatta a projekt résztvevőit és ismertette a beruházás folyamatát.
 
2018.02.06.-án a Közlekedéstudományi Intézetben a 40.A. számú vasútvonal kiszolgálásával kapcsolatban menetrendi tájékoztatót tartott a NIF Zrt., a KTI Nonprofit Kft., a MÁV Start Zrt., és a Volánbusz Zrt. az érintett települések képviselőinek. A tájékoztatón az alábbiakat közölték:
 
2018. február 26-tól kezdődően, várhatóan 13 hónapon át a Kelenföld-Érd felső vasútvonalon a vonatforgalom – felújítás miatt szünetel. Ezen idő alatt a közlekedés rendje az alábbiakban foglalható össze: Budapest-Pusztaszabolcs között közlekedő vonatok Budapest-Déliből indulnak, Kelenföld érintésével Érd alsóig, onnan Tárnokig mennek. Tárnokról visszatolatnak Érd felsőig, és onnan Pusztaszabolcsig változatlan útvonalon mennek. A Tárnok érintésével létrejövő irányváltás 15 perccel megnöveli a menetidőt. A Déli pályaudvarról minden óra 40-kor indulnak a vonatok.
 
Az esti időszakban módosul a menetrend, 20:40 után minden óra 15 perckor indulnak a vonatok 0:15-ig.
 
Budapest felé, Pusztaszabolcsról Érd felsőig a menetrend változatlan. Érd felsőtől a vonatok Tárnokra visszatolatnak és Érd alsó érintésével Kelenföldön át Budapest Déli pályaudvarig mennek. A Tárnok érintésével létrejövő irányváltás 15 perccel megnöveli a menetidőt. A vonatok a Déli pályaudvarra óra 04 helyett minden óra 19 perckor érkeznek meg.
 
A reggeli csúcsidőszakban Budapest felé, a délutáni csúcsidőszakban pedig Pusztaszabolcs felé további két - két vonat közlekedik Tárnok érintésével.
 
A Pécsi Intercity vonatok csak Százhalombatta és Pécs között közlekednek. Százhalombatta és Kelenföld között vonatpótló autóbuszok szállítják az Intercity utasait.
 
A teherszállítást a rendelkezésre álló vonalakon a MÁV hosszabb menetidőkkel és nagyobb kitérőkkel fenntartja.
 
A kizárásra kerülő Kelenföld - Érd felső szakaszon fekvő vasútállomások elérését a 700-as jelzésű Volánbusz járattal biztosítja a Volánbusz Zrt. A közlekedés kellemetlenségeinek oldása érdekében a 700-as jelzésű buszok menetrendje jelentősen bővül további megállók felé.
 
A menetrend változásáról a MÁV Start Zrt. és a Volánbusz Zrt. köteles két héttel a vágányzári hirdetmény életbelépése előtt térképes menetrendi hirdetményt kiadni és kifüggeszteni, szórólapok formájában a motorvonatokon kifüggeszteni és megjelentetni a honlapjaikon.
 
A vasútfejlesztés eredményeként a pályahálózat képes lesz 160 km/h sebességre. A sorompók megszűnnek, mindenütt külön szintű keresztezés létesül. A vasútállomáson a vágányokat aluljárón lehet megközelíteni, amely aluljáró összeköttetést biztosít az Ipari Parkkal. A vasútállomás megújul, a buszmegállók a vasútállomás elé kerülnek. A vasútállomás mellett P+R parkoló létesül. A Százhalombatta Ipari Parkba felüljáró fog átvezetni a Városkapu úton létesülő új körforgalomból indítva. A MOL bejárata előtti felüljáró is meghosszabbodik. A felújítás az Európai Uniós előírások szerint valósul meg. A beruházásban kiemelt figyelmet fordítanak a zajvédelemre.
 
A vasút fejlesztés lehetőséget ad Százhalombatta Város Önkormányzata számára a kapcsolódó, csatlakozó területeken további fejlesztések megvalósítására, elősegítésére.
 
 
Százhalombatta, 2018. február 15.
 
Tisztelettel:
Vezér Mihály Ph.D.
polgármester