Százhalombatta településre vonatkozó menetrendi tájékoztató

Következő fázisához érkezett a 40a vasútvonal felújítása, mely által 2018. február 26-ától 13 hónapon át teljes vágányzár mellett folytatódnak a pálya-felújítási munkálatok Kelenföld és Érd felső közötti szakaszon.

 

A vágányfelújítás ideje alatt 40a vonali, Budapest és Pusztaszabolcs között közlekedő S40/S42 jelzésű elővárosi vonatok módosított útvonalon Tárnok és Érd alsó érintésével közlekednek, Kelenföld és Érd alsó között általában nem állnak meg. A többlet útvonal és a kétszeri visszafordulás miatt várhatóan 15 perccel növekszik a járatok menetideje, ezért a Déli pályaudvarról 15 perccel korábban indulnak, és 15 perccel később érkeznek vissza. A százhalombattai indulási és érkezési időpontok napközben többnyire változatlanok, az esti órákban eltérnek a jelenlegi menetrendtől.

 

Százhalombatta tekintetében – a fentiekben részletezett útvonalváltozás okán – az alábbi menetrendi változásokra kell számítani:

Az elővárosi vonatok a Budapest Déli pályaudvarról – a megszokott minden óra: 55 helyett – a vágányzári menetrend szerint 4:40-20:40 között minden óra 40 perckor, majd 21:15-kor, 22:15-kor, 23:15-kor és 0:15-kor indulnak. A Déli pályaudvarról a délutáni időszakban (13:25 és 18:25 között) Százhalombattára vagy Pusztaszabolcsra induló sűrítő vonatok nem közlekednek, ezek helyett a Déli pályaudvarról munkanapokon 16:05 és 17:05 órakor indulnak vonatok Pusztaszabolcsra. Százhalombatta felé a munkanapi sűrítővonatok, továbbá az első járat és a 21 óra után induló vonatok Budafokon is megállnak.

 

Budapest felé, a Déli pályaudvari érkezés későbbre, minden óra 19 percre kerül át az 5:19-0:19 közötti idősávban, mely Százhalombattáról 4:24 és 23:24 között 60 percenkénti indulást jelent Budapest Déli pályaudvar felé. A reggeli csúcsidőszakban a délutánihoz hasonlóan csak két sűrítő vonat közlekedik munkanapokon a Déli pályaudvarra, melyek Százhalombattáról 6:02 és 7:02 időpontokban indulnak és rendre 6:54, illetve 7:54 időpontokban érkeznek meg a Déli pályaudvarra. A munkanapi sűrítővonatok, illetve az első három reggeli és az utolsó kettő esti vonat Budafokon is megáll a Déli pályaudvar felé haladva.

 

A vonatok Kelenföld és Érd alsó között – a fenti kivételekkel – csak korlátozott megállási számmal tudnak haladni. Ezáltal a Budafok és Érd felső közötti vasútállomások a Volánbusz Zrt. által üzemeltetett 700-701-702-703-as buszokkal, illetve BKK járatokkal közelíthetőek meg.

 

A Volánbusz 700-as (és a pótlás ideje alatt ideiglenesen közlekedő – vonatokhoz csatlakozó – 701-702-703-as) járatokon a vasúti bérleteket elfogadják a járatok teljes hosszán Érd és Budafok között. A főbb műszakváltások idején az autóbuszok Budafok és Érd között közlekednek, más időszakokban csak Budatétény (Campona) és Érd között. A buszok óránként, a 40a vonal alapütemű személyvonataihoz Érd felsőn csatlakozva közlekednek, és érintik Érdliget térségét. Érden a központi autóbuszállomásról indulnak és megállnak a Kálvin téren is.

 

A Volánbusz nevezett járatai mellett a következő BKK járatokon is szakaszosan elfogadják a vasúti bérleteket: 13-as, 13A-s, 113-as és 113A-s autóbuszok esetében Budatétény vasútállomás–Barackos út/Angeli utca–Angeli utca/Nagytétényi út szakaszon; a BKK 33-as, 114-es, 133E-s, 213-as és 214-es autóbuszain Budafok, Városház tér–Budatétényi sorompó szakasz. A 700-as autóbuszcsalád és a BKK járatok közötti ideális átszállóhely a Budatétényi sorompónál található, továbbá a Budafokon is megálló vonatokhoz Budafok Városház téren csatlakoznak a Budatétény irányából érkező BKK járatok.

 

Százhalombattát érintő további változás, hogy a Pécs és Budapest között közlekedő InterCity (IC) vonatok utasait a vágányzár ideje alatt Százhalombatta és Budapest, Kelenföld között pótlóbuszok szállítják, így ideiglenesen az IC vonatok Százhalombatta és Pécs között közlekednek. Emiatt az állomás előtti téren zsúfoltág alakulhat ki, mely miatt megértésüket és türelmüket kérjük.

 

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása alapján „a következő hetekben megkezdődik a megállóhelyeken az új magasperonok és perontetők építése. Budapest Vágóhíd utcánál elbontják a vasúti hidat, helyére új híd épül, továbbá kiszélesítik a Vágóhíd utcát. Megindulnak a Budapest Növény utcai csomópont és az Érdligeti vasúti híd átépítési munkái is. Háros és Nagytétény-Diósd állomásokon új peronaluljárók épülnek liftekkel, illetve teljes mértékben megújuló vágányhálózattal, az új elektronikus biztosítóberendezésnek helyet adó épületekkel. Érd felvételi épület felújítási és átalakítási munkái folytatódnak.

 

A kivitelezés 2017 tavaszán kezdődött meg, a munkálatok ütemtervnek megfelelően zajlanak. Budafok megállóhelyen december közepén mindkét vágány átépítése befejeződött, a kiszélesített középső peronon már állnak az új perontetők.  Az épületek felöli új peronon hamarosan megkezdődnek a perontető építési munkálatok. Érd állomás, továbbá Érd elágazás–Százhalombatta vonalszakasz mindkét vágányának átépítése befejeződött 2017 decemberében.

 

A fejlesztésnek köszönhetően 2020 év végétől 120 km/h sebességgel közlekedhetnek majd a vonatok. Kelenföld–Százhalombatta közötti, 20,5 km-es vonalszakaszon, az új ETCS 2 kiépítése után tovább javul a forgalombiztonság.

 

A projekt eredménye versenyképessé teszi a vasúti személyszállítást Százhalombatta, Dunaújváros, Ercsi, Iváncsa, Beloiannisz és Pusztaszabolcs térségében is, a vasút felújítása után az egyéni közlekedésnél is gyorsabb alternatívát fog biztosítani az erre közlekedőnek. A fejlesztés eredményeképpen Budapest–Pécs, Budapest–Kaposvár és Budapest–Szekszárd vonalakon is kedvezőbb menetidővel számolhatnak az utasok.

 

A vasúti pálya korszerűsítésének kivitelezési munkálatait a KITÉRŐ 2016 KONZORCIUM, a vonalszakasz biztosítóberendezésének korszerűsítéséhez és ETCS 2 kiépítéséhez kapcsolódó kiegészítő munkálatokat a Siemens KLBA Konzorcium végzi. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásában uniós és hazai forrás felhasználásával valósul meg.

 

A beruházásról további képek a NIF Zrt. weboldalán a projektlapoknál a galériákban érhetőek el, a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonal korszerűsítési munkálatait érintően az alábbi linken: https://nif.hu/projektek/2017/01/kelenfold-szazhalombatta-vonalszakasz-vasuti-palya-es-kapcsolodo-letesitmenyek-korszerusitese/

Vágányzári információ 1, 2

 

2018. február 21.

 

KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT.
SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI KÖZZSOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG
KÖZPONTI KÖZLEKEDÉSSZERVEZŐ IRODA