Polgármesteri Tájékoztató

Tisztelt Százhalombattai Polgárok!

 

A következő napokban ismét hidegebbre fordult az időjárás, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján számíthatunk akár extrém hidegre is. Folytatódik a lehűlés, csütörtökön, a tavasz első napján néhol mínusz 20 Celsius-foknál is hidegebb lehet, többfelé várható havazás, az erős szélben hófúvás.

 

Ebben az időben különösen nagy veszélyben vannak az utcán élő hajléktalanok, és a saját – sok esetben fűtetlen – lakásukban élő, nehezen mozgó, idős emberek. Főleg a családi házas övezetekben élő idősekre fontos figyelmet fordítani és segítséget nyújtani. Árulkodó jel lehet a nem füstölő kémény, ha a szomszédot nem látják tüzelőt bevinni, ha az egyébként takarékos idős embernél folyamatosan ég a villany, vagy jó ideje nem látták kimozdulni a lakásból.

 

Százhalombatta Város Önkormányzata mindig is nagy figyelmet fordított azokra az családokra, személyekre, akik nehéz sorsúak.

 

Az Önkormányzat az alábbi intézkedéseket hozta a rászoruló idős, egyedülálló személyek érdekében a rendkívüli időjárás miatt: A Rendőrség, a Közterület-felügyelet, a Polgárőrség rendszeresen járja és kiemelten figyeli elsősorban a családi házas övezeteket, az Óvárost.

 

A rászoruló személyek részére tűzifát osztottunk szét.

 

A Magyar Vöröskereszt Százhalombattai Szervezete a Hajléktalanokat Ellátó Integrált Intézménnyel együtt nyújt segítséget, az utcán lévőknek. A rendkívüli hidegben nappali melegedő áll rendelkezésre, eltölthetnek egy éjszakát és ételt is kapnak. A hajléktalanokra különös figyelmet fordítunk. A bentlakók részére folyamatos ellátást biztosítunk.

 

A Városi Családsegítő és Gondozási Központ dolgozói is minden segítséget megadnak ebben az időszakban is. Jól működő házi gondozószolgálat áll rendelkezésre, rendszeresen felkeresik a munkatársak az idős embereket, segítséget nyújtanak akár az ápolásban, gyógyszer kiváltásban, bevásárlásban, ha igénylik ételt is szállítanak részükre. A Dunafüredi intézmény nappali tartózkodásra ad lehetőséget, ahol segítséget nyújtanak a rászorulóknak. A városban található Idősek Gondozóháza pedig bentlakásos, teljes ellátással és orvosi felügyelettel, de természetesen segítenek ők is.

 

Sajnos vannak, akik az utcán, garázsokban, vagy erdőben élnek és nehezen fogadják el a segítséget ebben a hidegben sem. Kérem Önöket, hogy a rendkívüli hidegre való tekintettel a következő napokban fokozottan figyeljenek a közterületeken tartózkodó emberekre, különösen az időskorúakra és a hontalanokra. Ne legyenek közömbösek, életeket menthetnek meg így! Nyújtsanak segítő kezet a rászorulóknak, ne menjenek el mellettük, ha szükséges, forduljanak segítségért helyettük is.

 

Az elkövetkező hideg napokon közös odafigyeléssel sokat tehetünk és segíthetünk!

 

Százhalombatta, 2018. február 26.

 

Tisztelettel:
Vezér Mihály
polgármester