Paletta

Adás időpontja: 
2022. szeptember 19, hétfő, 19:15
Leírás: 

A Batta Island egy lokálpatrióta alkotóközösség, mely idén ünnepli 10. születésnapját. A Battai Napokon az Ifjúsági Műhellyel „karöltve” még egy kis muzsikálásra is invitálta az érdeklődőket

PALINTA
A Palinta Társulat interaktív gyermek- és családi koncertjével már találkozhatott a Battai Napok közönsége, ezúttal viszont a Seprűszínház klasszikus, paravános, bábelőadásával ötvözve léptek a közönségük elé a „Gyerekszigeten” felállított sátorban.
Megszólaló: Veres Andi – a Palinta Társulat vezetője

BATTA ISLAND
A Batta Island egy lokálpatrióta alkotóközösség, mely idén ünnepli 10. születésnapját és az idei Battai Napokon az Ifjúsági Műhellyel „karöltve” még egy kis közösségi muzsikálásra is invitálta az érdeklődőket.
Megszólaló: László Anikó – a SZIKE-Ifjúsági Műhely és a Batta Island szervezője

RICHTER GEDEON
Richter Gedeon gyógyszerész, a modern hazai gyógyszeripar megteremtője 1872. szeptember 23-án, Ecséden született. Szülői háza ma iskolaként üzemel, Richter Gedeon Általános Iskola néven. Érdekesség, hogy Gedeon abban a szobában született, amely ma tornateremként működik. Egy kicsit megtörve a Battai Napok eseményeiről szóló beszámolóinkat – Richter Gedeonra munkásságára emlékezünk.
Megszólaló: Kovács Edina – történész

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Szeptember 21. – Máté apostol emléknapja
Szeptember 24. – Szent Gellért püspök névünnepe
Máté apostol emléknapja a néphagyományban az őszi gabona vetésének az ideje. Sokfelé ilyenkor a szakajtókba, kosarakba rakott búzát megszenteltették a templomban, majd a szentelményt a vetőmag közé keverték és a bő termés reményében másnap megkezdték a vetést. Hagyomány volt, hogy a gazda a nyelve alá három búzaszemet tett és a vetés végéig ott tartotta. Ha szóltak hozzá, nem válaszolt. Állítólag azért, hogy a madarak nyelve is leragadjon, ne kapjanak rá a vetésre. Gellért püspök, Szent Imre herceg nevelője, István király halála után pogány lázadók kezére került, akik szekerestül lelökték a mai Gellért hegyről 1046-ban. Szent Gellért vértanúhalálának helyszínén a XI. században templomot emeltek, ahová betegek tömegei jártak gyógyulást keresni. Innen is eredeztethető a hegy aljában feltörő gyógyforrások erejébe vetett hit. Boszorkányos hiedelmek tapadtak régebben Gellért püspök napjához, de inkább az éjszakájához. Aki hajlamos volt rá, éjfélkor találkozhatott a keresztúton ácsorgó ördöggel, és a tőle kapott „tudomány” révén vált boszorkánnyá.

B-COOLOSOK
A Százhalombattai Városi Ifjúsági Sportegyesület B-Cool tánc szakosztályának főprofilja az akrobatikus rock and roll. A B-Coolosok nyitották az idei Battai Napok „Táncözön!” elnevezésű, városunk táncegyesületeinek bemutatóját.
Megszólaló: Mészáros Gábor – a B-Cool DT vezetője

BATTA BALETT
A Batta Balett Stúdió 2012 októberében indult. Klasszikus, jazz és modern balett elemeket tanulnak, amiket a fellépések során a különböző koreográfiákkal mutatnak be. Tették ezt a „Táncözön!” fellépőjeként is.
Megszólaló: Házi Tamás – a BBS vezetője

ANNA DANCE
Az Anna Dance Company egy olyan táncstúdió, ahol a legkisebbek és a nagyobbak is megtalálhatják a számukra megfelelő csapatot, ill. elsősorban show és girly táncstílusokkal találkozhatnak. Nyírő Anna csoportjai is képviseltették magukat a „Táncözön!” elnevezésű programon.
Megszólaló: Nyírő Anna – az ADC vezetője

KOZSO
A lexikon szerint a retro jelentése: múltbéli divat vagy szokás szerinti. „I Love Retro” címmel a ’közelmúltat’ idéző fellépők szórakoztatták a Battai Napok közönségét. Többek között színpadra lépett Kocsor Zsolt – művésznevén Kozso is, aki saját zenekarán, az Ámokfutókon kívül számos más formációt is alapított, kitalált és menedzselt.
Megszólaló: Kozso – énekes, zenész, zeneszerző, szövegíró és producer

KRISZ RUDI
Kreisz Rudolf – közismertebb nevén Krisz Rudi – hétéves kora óta tanult zongorázni, gitározni és dobolni. Krisz Rudi a ’90-es években még a testvérével és unokatestvéreivel alapított együttesek tagjaként bontogatta a szárnyait, de legnagyobb sikereit szólóban aratta az évezred végén. 2008-ig öt albuma jelent meg, aztán eltűnt a nagy nyilvánosság elől, évekig hajón zenélt, majd nyolc év kihagyás után tért vissza a hazai közönséghez. Krisz Rudi zárta a „retro-fellépők” sorát az idei Battai Napokon.
Megszólaló: Krisz Rudi – énekes, zenész, zeneszerző