Paletta

Adás időpontja: 
2022. augusztus 29, hétfő, 19:15
Leírás: 

A RitMusa Zenekar zenéje magyar és cigány népzenei fúzió. A Szívünk Ritmusa és a Katarzis című album zenei anyagából állt össze a repertoár a BKK lépcsős teraszán adott koncertjükön

HÁRMAS KIÁLLÍTÁS
A HBVK Középiskolások éve programsorozatában már több tehetséges középiskolás alkotásaival találkozhattak a ’művészetkedvelő’ látogatók, a legutóbb nyílt kiállításon pedig a tanáraik, mestereik – Regős Ágnes a Széchenyi István Technikum és Gimnázium tanára, Feketéné Takács Rita az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanára, valamint László Bandy képzőművész-tanár, a Látás Iskolája alapítója – alkotásai kerültek ’reflektorfénybe’.l
Megszólaló: László Bandy – képzőművész-tanár;
Regős Ágnes – tanár, képzőművész;
Feketéné Takács Rita – tanár, képzőművész

A MOHÁCSI CSATA
A mohácsi csata 1526. augusztus 29-én zajlott le Mohács környékén a II. Lajos király vezette Magyar Királyság és az I. Szulejmán szultán vezette Oszmán Birodalom hadai között. A csata elsöprő török győzelemmel zárult, melynek okai és jelentősége a mai napig éles viták tárgya. Egyesek szerint a vereség okai a széthúzó magyar nemesség és Szapolyai János, a későbbi I. János király szándékos késlekedése, míg mások szerint az akkori világ legnagyobb haderejével rendelkező Oszmán Birodalommal szemben esélye sem lett volna a győzelemre egyetlen európai államalakulatnak, így Magyarországnak sem.
Megszólaló: Kovács Edina – történész

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Augusztus 29. – Ingrid Bergman születésének (1915.) és halálának évfordulója (1982.)
Ingrid Bergman háromszoros Oscar-díjas svéd színésznő szülővárosában, a stockholmi Királyi Drámai Színházban tanult. Első kis szerepét 1934-ben kapta, majd tucatnyi filmszerep után 1939-ben kiválasztották egy svéd nyelvű film, az Intermezzo angol nyelvű remake-jének főszerepére. A film hatalmas siker lett és Ingrid, mind „Svédország fényes ajándéka” megérkezett Hollywoodba és többek között az 1942-es, klasszikussá vált Casablancában Humphrey Bogart oldalán játszott. Két évvel később megkapta az első Oscar-jelölését az Akiért a harang szól film-főszerepéért. A rákövetkező évben a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat vehette át a Gázláng filmbeli alakításáért, majd 1956-ban – miután ismét visszatért Hollywoodba – az Anasztázia főszerepéért megkapta a második Oscar-díját és tovább folytatta az európai és amerikai filmekben való szerepléseit. A harmadik Oscart az 1974-es Gyilkosság az Orient Expresszen legjobb mellékszereplőjeként kapta meg. Ingrid Bergman 1982-ben mellrákban hunyt el a 67. születésnapján. Posztumusz kapta meg a legjobb színésznőnek járó Emmy-díjat és emlékét csillag is őrzi a hollywoodi Hírességek útján.

KAMILLAVIRÁGOS
Magyarországon a kamillát, mint gyógynövényt, először Méliusz Juhász Péter debreceni professzor említi meg 1578-ban kiadott Herbárium c. könyvében. A népi gyógyászatban viszont ennél korábban, több évszázaddal ezelőtt felismerték a kamilla jótékony, gyógyító erejét. Hazánk egész területén vadon terem, azonban jelentős termőállománya az alföldi szikes területeken van. Az alföldi kamillavirágzat, mint Hungarikum volt a témája a Summerfesten az egyik kézműves foglalkozásnak.
Megszólaló: Gebeiné Lepsényi Katalin – foglalkozásvezető

ÖRDÖGLAKATOS
Az ördöglakat többnyire fémből vagy fából készült logikai játék és egyes feljegyzések szerint már az 1200-as években készítették Európa-szerte. Az Iharos Népművészeti Egyesület munkatársával, Fuchs Péterrel ördöglakatot készíthettek az érdeklődők.
Megszólaló: Fuchs Péter – foglalkozásvezető

NETZ PRODUKCIÓ
A Netz produkció egyedülálló utca- és táncszínház, amely professzionális táncosokból, zenészekből, illetve előadóművészekből alakult 2010-ben. A repertoárjuk bőségét, sokszínűségét mutatja, hogy az egész estét betöltő előadások mellett interaktív gyerekműsorok is megtalálhatók, mely bármely korosztály számára átdolgozható, illetve akár az aktuális ünnepekhez is könnyen kapcsolható.
A Summerfesten való fellépésük után a társulat vezetőjével Lengyel Szabolccsal beszélgettünk.
Megszólaló: Lengyel Szabolcs Micsi – a társulat vezetője, koreográfusa

FONÁSOS
A gyerekek Summerfestje programkavalkád első napján az Iharos Népművészeti Egyesület természetes anyagokkal babrálós foglalkozásán kötélfonással, kötélveréssel várták az érdeklődőket.
Megszólaló: Görgy Gizella – népi játszóházvezető

ELFELEDETT LEGÉNYESEK
Az idei Summerfest ún. elő-nyitóceremóniáján bemutatott Elfeledett legényesek, az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes első olyan egész estés műsora, melyet Fundák Kristóf művészeti vezető kizárólag a férfi tánckarra alkotott meg. Az előadás széles autentikus mozgáskincsből táplálkozik és szinte minden tájegységről láthatunk férfi táncokat.
Megszólaló: Fundák Kristóf – az Angyalföldi Vadrózsa Táncegyüttes művészeti vezetője

RITMUSA
A 2020-ban alakult RitMusa Zenekar zenéje magyar és cigány népzenei fúzió. 2021 márciusában jelent meg a zenekar első albuma Szívünk Ritmusa, majd ezt követte 2021 novemberében a második album Katarzis címmel. E két zenei anyagból állt össze a repertoár a BKK lépcsős teraszán adott koncertjükön is.
Megszólaló: Musa József Josy – zenekarvezető, zenész, énekes