Paletta

Adás időpontja: 
2022. május 09, hétfő, 19:15
Leírás: 

Műsorunkban beszámolunk Kalap Jakab koncertjéről, A dzsungel könyve százhalombattai bemutatójáról, és Homolya Gábor grafikai kiállításáról is

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Májusi időjárás
Május üde varázsát mutatja a természet, ám az előttünk álló „fagyosszentek időszaka” igencsak beárnyékolhatja a napjainkat. Pongrác, Szervác és Bonifác, mint régről fogva tudjuk, könnyen visszacsalogathatja a kertek rémét, a hajnali fagyot és kárt okozhat a veteményekben, sőt még a szőlő-gyümölcs ültetvényekben is. Ez a hiedelem is nagyon régi keletű, valószínűleg még a naptárreform előtt keletkezett és a hosszú évtizedek óta folyó meteorológiai megfigyelések elemzése bebizonyította, hogy a fagyosszentekre vonatkozó néphit nem légből kapott állítás. Alapja, hogy május elején nagy a valószínűsége a sarkvidéki hideg légtömegek betörésének a Kárpát-medencébe, az ezzel járó derült időnek és az erős éjszakai lehűlésnek. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy minden évben fagy lenne ezeken a napokon, csak azt, hogy a múlt tapasztalatai alapján többször fordul elő erős lehűlés, mint az időszak előtt és után. Természetesen az is előfordulhat, hogy éppen ezek a hónap legmelegebb napjai és előtte, illetve utána köszöntenek be fagyok, erős lehűlések.

KALAP JAKAB
Kalap Jakab saját dalaiból álló bábkoncertje a folk-világzene sokszínűségét ötvözi a magyar hagyományokkal, kialakítva ezzel sajátos egyedi stílusát, mely nagy sikert arat a gyermekek és szüleik körében. Így volt ez az idei százhalombattai Városi Majálison is.
Megszólaló: „Kalap” Jakab Zsolt – zenész, énekes, dalszerző

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Május 12., 13., 14. – Pongrác, Szervác, Bonifác napja
A hagyomány szerint a Krisztus utáni 3-4. században élt három szentéletű férfi a keresztény hitéért halt mártírhalált, míg más források szerint a három szent azért fagyott halálra, mert ruháikat a szegényeknek adták. A magyar néphit is számos legendát ismer a három férfiról: ezek szerint Pongrác kánikulában, a subájában megfagyott, Szervác a Tisza közepén víz nélkül megfulladt, Bonifácot pedig agyoncsípték a szúnyogok. Mivel ezért ők haragszanak ránk, bosszút esküdtek ellenünk és évről-évre visszajárnak, hogy tönkre tegyék a termést. Fagyot hoznak, letarolják a veteményt, megdermesztik a földet, sok fájdalmat okozva ezzel az embereknek. A fagyosszentekhez kötődő hiedelem helytállóbb lesz, ha figyelembe vesszük az 1582-es naptárreformot. Ekkor tértek át ugyanis a ma is érvényes Gergely-naptárra. Akkor a korábbi naptár pontatlansága miatt felgyülemlett 10 nap hibát azzal küszöbölték ki, hogy 1582. október 4-e után másnap október 15-ét írtak. Ettől kezdve tehát 10 nappal eltolódtak a dátumok a régi naptárhoz képest. A fagyosszentek időjárási szabálya viszont – Pongráchoz, Szerváchoz, Bonifáchoz kötődve – május 12-e, 13-a, és 14-e maradt ezután is. Gyakran lehet hallani, hogy „korán jöttek az idén a fagyosszentek”. Az előbbieket figyelembe véve tulajdonképpen május első napjaiban van a rendes idejük. Az éghajlati statisztika is több fagyesetet mutat ki erre az időszakra és jóval kevesebbet a fagyosszentek tényleges napjaira. Egyes vidékeken viszont úgy vélik, hogy e rosszindulatú szentek jóságosak is tudnak lenni, ugyanis, ha kisüt a nap, bő termést hoznak a
szőlősgazdáknak.

HOMOLYA GÁBOR
Homolya Gábor, főként az elmúlt 10 évben – ahogy ő fogalmaz – ún. összerakó technikával készít üvegdobozba zárt tárgyegyütteseket, kollázsokat, montázsokat, de művei között van aszemblázs, box és objekt is. Ezekkel próbálja a gondolatait, humoros, ironikus asszociációit kifejezni. „Vadászati vidámkiállítás” – ezt a címet kapta Homolya Gábor a BKK előterében nyílt kiállítása, melyet Vadász István galériavezető nyitott meg.
Megszólaló: Homolya Gábor – alkalmazott grafikus, képzőművész;
Vadász István – a Gogol9 Galéria vezetője

NAGYSZOMBATI EGYETEM
A Nagyszombati Egyetem az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Semmelweis Egyetem jogelődje. 1635. május 12-én alapította Pázmány Péter esztergomi érsek. Eredeti helyén, Nagyszombatban – ami ma már Szlovákiához tartozik – 1777-ig, Mária Terézia költözést előíró rendeletéig maradt.
Megszólaló: Kovács Edina – történész

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Május 15. – Nepomuki Szent János emléknapjának előestéje
Nepomuki Szent János emléknapjához számos hagyomány fűződik. Ünnepének előestéjén pl. a Duna-parti városokban – Budán, Ercsiben, Dunaharasztiban, Baján, Mohácson – nagy vigasságokat rendeztek. Lámpásokkal kivilágított, feldíszített hajókkal kisebb-nagyobb vízi körmeneteket tartottak, amelyeket a parton majálisszerű ünnepségekkel zártak. Baján és Mohácson még a múlt század elején is minden május 15-én este megrendezték a vízimolnárok látványos ünnepét, a Jánoska-eresztésnek nevezett mulatságot. A szent zöld ágakkal feldíszített szobrát templomi lobogókkal, fáklyákkal, égő gyertyákkal kísérték a komphoz, ahol egy szintén feldíszített emelvényre állították, majd a Dunán leeresztett a szentet a csónakokba szállt gyülekezet egyházi énekeket énekelve, fáklyás menetben kísérte. A körmenet végén evéssel, ivással, hajnalig tartó táncmulatsággal ünnepeltek.

A DZSUNGEL KÖNYVE
Soós Mártont egészen fiatalon megérintette a „színpad varázsa”, 2008-ban már mint a Pest Megyei Ki Mit Tud egyik felfedezettje és akkoriban még a százhalombattai Eötvös Loránd Általános Iskola nyolcadikosa kapott vastapsot musical-előadásáért egy ünnepségen való fellépésén. Alig 18 évesen pedig már saját társulatot hozott létre, melynek összetétele változott ugyan az elmúlt években, de vannak köztük olyanok is, akik a kezdetektől Marci mellett vannak és a lelkesedésük töretlen, 10 éve. Soós Marci és társulata, az Álomvándorok Társasága legutóbb A Dzsungel Könyve című musicalt álmodta színpadra, melyet a BKK színpadán az Eötvös-héten előadtak az Eötvös iskolásoknak is.
Megszólaló: Soós Márton – társulatvezető, rendező, színész

EÖTVÖS BÁL
A Százhalombattai Eötvös Loránd Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagozatos Általános Iskolában évtizedek óta megrendezésre kerülő és a gyerekek számára sokféle programot, élményt adó Eötvös-hét ezúttal is bállal zárult. A Tánc világnapján tartott táncos mulatság ezúttal a majális jegyében telt.
Megszólaló: Dr. Brauswetterné Papp Éva – intézményvezető