Paletta

Adás időpontja: 
2024. február 12, hétfő, 19:15
Leírás: 

Műsorunkban beszámolunk a „Matrica” Múzeum közösségi kiállításáról, a Benta Art Egyesület rendhagyó kiállításáról, és megemlékezünk a legendás színészről, Lugosi Béláról is

KILIÁN MIKLÓS EMLÉKKIÁLLÍTÁSA
A Benta Art Regionális Művészeti Egyesületet Százhalombattán és régiójában élő képzőművészek alapították. Az egyesület elnöke Alföldi Terézia volt, őt láthattuk/hallhattuk az imént. A közelmúltban nemcsak őt, Kilián Miklós festőművészt is elveszítettük… Ám az ecsetvonásai – ahogy ő látta a természet és a táj megfoghatatlan szépségét – az alkotásai velünk maradtak.
Megszólaló: Nagy Rozália – képzőművész;
Homolya Gábor – képzőművész

FARSANG FARKA
Az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület elsődleges célja – 2005 óta is – a népművészet és a néphagyomány iránt érdeklődő gyermekek, gyermek-közösségek és az őket támogató felnőttek összefogása, tevékenységük segítése. Erre jó lehetőség volt a Farsang farka elnevezésű rendezvény, amely BKK szervezésében valósult meg.
Megszólaló: Szigetvári József – a BKK igazgatója;
Józsa Gréta – az Ifjúforrás TE táncosa;
Szabó Zoé – az Ifjúforrás TE táncosa;
Szaniszló Bori – az Ifjúforrás TE táncosa;
Lajos Dorottya – a Kisforrás TE táncosa

LUGOSI BÉLA
Lugosi Béla színművész Blaskó Béla Ferenc Dezső néven született és Drakula gróf, a vámpír alakjának megformálása révén vált világhírűvé, ill. a klasszikus horrorfilmek sztárjává. Művészetének elismerése, hogy egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán.
Megszólaló: Juhász Edina – történész

TOMPETI ÉS BARÁTAI
Orbán József a 100 Folk Celsius zenekar alapító tagja, zeneszerzője, dalszövegírója, énekese minden bizonnyal hosszú pályafutása során számos zeneszerető emberre, zenészre hatással volt. Talán még Tompetire és Barátaira is, akik – őszinte egyszerűségüknek, játékosságuknak köszönhetően – szintén a gyerekek kedvencei, immár 2009 óta. Tompeti és Csillagszemű a BKK színháztermében lépett a közönség elé.
Megszólaló: „Tompeti” – zenész, énekes

KÖZÖSSÉGI KIÁLLÍTÁS
Szeles János György az 1960-as évektől sokáig az egyetlen fényképész mester volt Százhalombattán. Első műtermét a faluban nyitotta, majd átköltözött az akkor kiépülő Újtelepre, a Vörösmarty és Damjanich út sarkán álló házba. Az iménti felvétel még itt, 2007-ben készült, azóta ezt már lebontották és egy új épület került a helyére. „Helyeink” – ezt a címet kapta a „Matrica” Múzeum első közösségi kiállítása, ahol a kiállított tárgyak között megtalálható Szeles bácsi ’cégtáblája’ is.
Megszólaló: Takácsné Németh Gabriella – múzeumigazgató

VALÓRA VÁLT ÁLMOK
St. Martin számos alkalommal járt Százhalombattán. Volt itt fotókiállítása, könyvbemutatója, és koncertjei is mindig különleges élményt nyújtottak. A „Matrica” Múzeumban közel 10 évig volt karácsonyi, ill. újévi koncertje – az iménti felvétel pl. 2008 decemberében készült. St. Martin az idei évben ünnepli zenei pályájának 30 éves jubileumát és „Valóra vált álmok” címmel, az idei Magyar Kultúra Hete záró rendezvényeként, élőzenekaros koncerttel ajándékozta meg a battai közönséget.
Megszólaló: St. Martin – zeneszerző, zenész, előadóművész