Paletta

Adás időpontja: 
2023. május 22, hétfő, 19:15
Leírás: 

Műsorunkban felidézzük a Városi Majális néhány emlékezetes eseményét, és beszámolunk a Liszt Ferenc Vegyeskar, illetve a Muslinca Dalárda jubileumi koncertjéről is

CSURGÓ ZENEKAR
A Csurgó Zenekar Magyarország legszínesebb gyerekzenekara és ahogy a formáció frontembere, Siklós Krisztián foglalkozik a gyerekekkel, az messze több, mint egyszerű dalos-táncos játék, koncertjeik során játszva szeretteti meg velük a dalokat, a színjátékot és a mozgást. A Csurgó Zenekar is fellépett az idei Városi majálison.
Megszólaló: Siklósi Krisztián – a Csurgó Zenekar énekese

METRONÓM
A Metronóm Dobiskolások sok újítást is tartalmazó tananyaga a könnyűzenékre alapszik és nemcsak a mondhatni unalmas technikai feladatokat tanítja meg, hanem a zeneszámokon keresztül a gyakorlati felkészítés is előtérbe kerül. Ennek a módszernek a „gyümölcsét” hallhatta a közönség a Metronóm Dobiskola bemutatóján, az idei majálison is.
Megszólaló: Buzás György – a Metronóm Dobiskola vezetője

PETER SRAMEK
Peter Šrámek Magyarországon élő, magyar nyelven éneklő szlovák énekes 2023-ban Fonogram-díjas lett, hiszen „A Király” című dupla album győzedelmeskedett az év hazai kortárs szórakoztatózenei albuma vagy hangfelvétele kategóriában. Az első korongon Peter Šrámek idézi meg „a Királyt” az azonos nevű sorozat apropóján, míg a második lemezen Zámbó Jimmy népszerű felvételei szerepelnek. A „magyar Grammy-díjas” énekessel a battai majálison való fellépése előtt beszélgettünk.
Megszólaló: Peter Šrámek – Fonogram-díjas énekes

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Május 25. – Orbán napja
A hónapvégi ünnepek közül a legutolsó fagyosszent, Orbán napjához, május 25-éhez számtalan hiedelem és népi jövendölés kapcsolódik. Régen leginkább a szőlősgazdák figyelték az Orbán-napi időjárást, mert „ha Orbán nevet, a szőlő sír”, vagy egy más megfogalmazás szerint: „savanyú lesz a bor, ha Orbán napja esős, édes, ha tiszta az idő”. Egészen távoli előrejelzést mutat az a népi jövendölés, amely szerint „amilyen Orbán napja, olyan lesz az ősz”. Eleink felhasználták ezt a napot termésbecslésre is, mert „ha Orbán napja szép, úgy bő lesz az esztendő”. A népi megfigyelés májusban számos, nem adott naphoz kapcsolódó időjárási regulát is ismer, pl. „Májusi meleg eső nagy termés, hideg eső rossz vendég”.

TÁRNOKI KIÁLLÍTÁS
A KÉK, vagyis a Képzőművészek Érdi Közössége szeretettel fogadja az érdi és környékbeli „nem hivatásos” alkotókat, festőket, szobrászokat, keramikusokat, iparművészeket, bármelyik stílus, technika és műfaj képviselőit. A népes közösség legutóbb Tárnokon, a Heinrich Antal Házban, a Változó évszakok című csoportos kiállításukon mutatkozott be alkotásaival.
Megszólaló: Nimsz Terézia – a Képzőművészek Érdi Közösségének vezetője

KIÁLLÍTÁSOS FEZENBA
Költészet és képzőművészet és zene együtt, egyszerre, egy helyen – ez várt mindazokra, akik a HBVK költészet napi kiállításának zárásaként meghallgatták Rédli Éva megzenésített verseit, a FEZENBA, vagyis a Felhőjárók Zenélő Barátainak mini koncertjét.
Megszólaló: László Anikó – főszervező, gyermekkönyvtáros

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Május 24. – átadták a forgalomnak a Brooklyn hidat (1883.)
A Brooklyn híd az Egyesült Államok egyik legrégibb függőhídja, New York városképének kiemelkedő jellegzetessége, Manhattan szigetét köti össze Brooklynnal. A világ első acélkábeles függőhídja volt és 1903-ig a leghosszabb. Kábelháló tartja a hidat és a négy, egyenként 27,5 cm átmérőjű legvastagabb kábelt a földbe ágyazták. A két 84 m magas hídoszlop közötti távolság 486 m, akkoriban a város legmagasabb pontjai közé számítottak. Homokkőből, gránitból és Rosendale cementből építették neogótikus stílusban. A terveket a német származású John Augustus Roebling, híres hídtervező készítette, aki a szükségesnél hatszor erősebbre tervezte a hidat. Viszont a beszállító gyengébb minőségű huzalokból gyártotta a kábeleket, ezért további 250 kábellel erősítették átlós irányban a hidat, melyek az oszlopokat és a hídpályát kötötték össze. Azután kiderült, hogy nem lett volna erre szükség, de megtartották, mert emelte a híd esztétikáját.

LISZT 50
50 évvel ezelőtt pár dalos kedvű lelkes százhalombattai énekelni szerető fiatal úgy gondolta, jó lenne összejönni és énekelni, így alakult meg városunk első és ezáltal legrégebbi művészeti csoportja, a Liszt Ferenc Vegyeskar. Az 50 év alatt a kórus, kiemelt művészeti csoportként a várossal együtt, azzal karöltve fejlődött és a mai napig élményekkel tudja gazdagítani tagjait és közönségét egyaránt. A kórus jubileumi koncertjének a Kőrösi Iskola adott otthont.
Megszólaló: Kissné Szabó Éva – karnagy;
Kriesch András – karnagy

MUSLINCA DALÁRDA
A százhalombattai Muslinca Dalárda dalolni szerető, a vidámságot és a jó bort kedvelő férfiakból álló kórus, melyet egyetlen hölgyként, Damakné Ferenczi Anna karnagy vezényli, akit 10 éve kértek fel arra, hogy segítse az éneklést. Anna jelentős gyakorlattal rendelkezik, hiszen 46 éve tagja a Liszt Ferenc Vegyeskarnak is. Kameránkkal a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban, a Muslinca Dalárda 10 éves jubileumi rendezvényén jártunk.
Megszólaló: Damakné Ferenczi Anna – karnagy