Paletta

Adás időpontja: 
2024. július 08, hétfő, 19:15
Leírás: 

Beszámolunk az Ifjúsági Zenei Fesztiválról, Farkas Bertalan százhalombattai előadásáról, és Fazekas István új könyvének bemutatójáról is.

KOSZORÚKÉSZÍTŐS
Réges-régi szokás, hogy az erdőn és mezőn szedett virágokat koszorúvá fonták vagy csokorba kötötték, illetve füzéreket készítettek belőlük. Ezt a hagyományt elevenítették fel a Múzeumok éjszakáján a „Matrica” Múzeum munkatársai.
Megszólaló: Petró Magdolna – foglalkozásvezető

TÁNCMŰHELY ÉVADZÁRÓ
Modern Művészeti Táncműhely – ezt a nevet kapta az a tánccsoport, amelyet a tavalyi évben Enyedi Katalin hozott létre. A csoport évadzáró előadásának az érdi Szepes Gyula Művelődési Központ adott otthont.
Megszólaló: Enyedi Katalin – a Modern Művészeti Táncműhely vezetője

INTERJÚKÖTET
Az idei, immár 9. Battai Könyvünnep mintegy nyitányaként Fazekas István „Beszélgetés a mi időnkről” című interjúkötetének bemutatójára került sor a HBVK-ban.
Megszólaló: Fazekas István – író

ARANYGÁLÁS B-COOL
A Százhalombattai Arany János Általános Iskola és Gimnázium, valamint a B-Cool Dance Team Sportegyesület neve összeforrt az évek során. Így – mondhatni – természetes, hogy az idei Arany Gálán is felléptek a tánccsoport főként ebbe az intézménybe járó tagjai.
Megszólaló: Mészáros Gábor – a BCDT SE vezetője

FÚVÓSZENEKAR
A Százhalombattai Alapfokú Művészeti Iskola és a Zeneiskolát Támogatók Köre Egyesület szervezésében első alkalommal jött létre a Zenekedvelők Bálja, melyen első fellépőként az iskola fúvószenekarának mini-koncertjét hallgathatták meg a bálozók.
Megszólaló: Bolla Gábor – a zenekar vezetője

FARKAS BERTALAN
„Űrutazás és az emberiség” – ezzel a címmel tartott beszélgetős előadást Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok vadászpilóta, az első magyar űrhajós a BKK színháztermében. A rendezvénynek különleges aktualitást adott, hogy Farkas Bertalan 44 évvel korábban, mostani battai látogatásával egyidőben éppen az űrben tartózkodott. Űrhajósként mi a legfontosabb számára – erről is kérdeztük őt.
Megszólaló: Farkas Bertalan – előadó, az első magyar űrhajós

JINGLE & TINKLE
A Százhalombattai Ifjúsági Zenei Napok szombati napján elsőként két battai kötődésű srác lépett a közönség elé, akik könnyed, akusztikus stílusban, két szál gitárral, saját szerzeményeiket adták elő.
Megszólaló: Szarvas Kornél – énekes-gitáros;
Katona Edvin – gitáros

AGÁMÁS LÁNY
A szakállas agáma a hüllők osztályának a pikkelyes hüllők rendjéhez, ezen belül a gyíkok alrendjéhez, a leguánalakúak alrend-ágához és az agámafélék családjához tartozó gyíknem. Az Ausztráliában őshonos szakállas agámák rendkívül változatos élőhelyeken (az erdőtől egészen a sivatagokig) megtalálhatók. És bármennyire meglepő, de akár a Százhalombattai Ifjúsági Zenei Napokon is fellelhetőek…
Megszólaló: Márhoffer Renáta

BRUNO
Pető Brúnó és Tóth László rap duója néhány évvel ezelőtt robbant be a hazai zenei életbe. Nevük azoknak szinte biztosan ismerős, akik szeretik és követik a magyar rap és new wave rap világát. A Bruno és Spacc duója rövid idő alatt hatalmas és országos sikereket ért el, népszerűségük azóta is töretlenül szárnyal felfelé. A Százhalombattai Ifjúsági Zenei Napokat záró koncert után a duó egyik tagjával, Brúnóval beszélgettünk.
Megszólaló: Pető Brúnó – rapper