Paletta

Adás időpontja: 
2023. május 29, hétfő, 19:15
Leírás: 

ATTILA PAPERCRAFT - Varga Attila életét a papír „mozgatja” – munkanapjain egy nyomdában dolgozik, szabadidejében pedig papírszobrokat hajtogat, oxygami technikával 

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Május 30. – Kocsis Zoltán születésnapja (1952.)
Kocsis Zoltán zongoraművész, karmester és zeneszerző, a kortárs magyar zene egyik legnagyobb alakja hároméves korában kezdett el zongorázni. Kisgyerekkorától zeneiskolás volt, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában, ill. a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora szakán tanult. Nemzetközi ismertséget 18 éves korában szerzett, amikor a Magyar Rádió Beethoven-versenyét megnyerte. 21 évesen megkapta a legrangosabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat. Néhány év alatt meghívás meghívást követett a világ minden jelentős zenei központjába és fesztiváljára. Huszonöt évesen megkapta a magyar állam által adható legmagasabb kitüntetést, a Kossuth-díjat és már fellépett a világ számos vezető zenekarával. A közönség mindenütt világsztárokat megillető lelkesedéssel ünnepelte. 1984-ben az Érdemes művész címet, hat évvel később a Kiváló művész címet is kapott. 1987-től, karmesteri pályája mellett, komponált is. 2005-ben másodjára is odaítélték neki a Kossuth-díjat. Kocsis Zoltán 2016. november 6-án hosszú betegség után hunyt el.

ATTILA PAPERCRAFT
Varga Attila életét a papír „mozgatja” – munkanapokon egy nyomdában dolgozik, szabadidejében pedig papírszobrokat hajtogat. Az ún. oxygami technikával készült különleges szobrokból, ill. térbeli képekből kiállítás nyílt a HBVK-ban.
Megszólaló: Varga Attila – papírszobrász

BOSNYÁK VIKTÓRIA
Bosnyák Viktória „A sirály a király?” című könyve nem véletlenül ismert és közkedvelt országszerte az alsó tagozatos iskolások körében. E kedves mese segítségével ugyanis a gyerekek szórakozva tanulhatják meg az LY-os szavak legjavát. Hogy hogyan vélekedik az írónő legismertebb művéről – erről is kérdeztük őt a százhalombattai Eötvös iskolásoknak tartott író-olvasó találkozóján.
Megszólaló: Bosnyák Viktória – ifjúsági író, műfordító

NAPSOROLÓ – JELES NAPOK
Május 30. – a Szent Jobb megtalálásának emléknapja (1084.)
A Szent Jobb magyar nemzeti és katolikus ereklye, amely feltételezhetően Szent István magyar király természetes úton mumifikálódott jobb keze. 1083. augusztus 20-án Székesfehérváron felbontották Szent István kősírját, amelyben a király földi maradványai „balzsamillatú” vízben úsztak. A katolikus legenda szerint Szent László magyar király, az időközben ellopott ereklyét – miután a török időkben 200 évre nyoma veszett – 1084. május 30-án szerezte vissza, így lett ez a nap a Szent Jobb megtalálásának emléknapja. A jobbkéz azonosítási jele, István király gyűrűje volt, amely a kezet díszítette. Az ereklyét a budapesti Szent István-bazilikában lévő Szent Jobb-kápolnában őrzik. Tisztelete a magyar történelemben folyamatos és leginkább a Szent István-napi körmenetben nyilvánul meg.

TELTHÁZ
Sam Peliczowski munkanélküli színész Manhattan legfelkapottabb éttermében intézi a telefonos foglalásokat. A vonal másik végén a legkülönfélébb emberek vetnek be mindent, csak hogy asztalt kapjanak. Ki hízelgéssel, ki fenyegetőzéssel, ki hisztit kivágva, ki magabiztosan. Sam sohasem veszti el türelmét, pedig neki sem könnyű, hisz minden álma, hogy végre övé legyen a nagy szerep és magányosan élő apjával is többet lehessen… A Játékszín humorban bővelkedő egyszemélyes vígjátékának különlegessége, hogy Nagy Sándor közel negyven karaktert kelt életre – tette ezt a BKK színpadán is.
Megszólaló: Nagy Sándor – Jászai Mari-díjas színművész

B-COOL MAJÁLIS
A Tánc világnapjához kapcsolódóan az idei Városi majálison is igazi „táncözön” várt az érdeklődőkre – a második táncos blokkban a B-Cool Dance Team népes csapata is színpadra lépett.
Megszólaló: Mészáros Gábor – vezetőedző;
Lengyel Bonita – edző, koreográfus

ABBA SHOW
Az ún. ABBA Show elnevezésű produkcióban az évtizedek elteltével is széles körben ismert, legendás együttes örökzöld slágereit adja elő Janza Kata és Polyák Lilla. A közkedvelt színésznők az idei battai majálison a legismertebb ABBA slágereket énekelték, a közönség nagy örömére.
Megszólaló: Janza Kata – színésznő, EMeRTon-díjas musicalénekes
Polyák Lilla – énekesnő, színésznő

SOMOGYI BOGI KIÁLLÍTÁSA
László Bandy számos alkalommal kapott meghívást Ercsibe, nyílt kiállítása, nyitott meg ő tárlatot vagy éppen zsűrizett. A meghívások mintegy viszonzásaként az Ercsiben élő és alkotó Somogyi Boginak nyílt kiállítása a BKK Lépcső galériájában.
Megszólaló: Somogyi Boglárka – festő

SIRÁLY JAZZ CLUB
„Elstartolt a Sirály Jazz Club” – ez olvasható a Freedom Zenekar közösségi oldalán, mely a Freedom Jazz Quartet első koncertjét mutatja be képekben. A négy kitűnő zenésszel még az első ilyen „klubbos fellépésük” előtt beszélgettünk.
Megszólaló: Szula Miklós – gitáros;
Szende Gábor – dobos;
Megyaszay István – basszusgitáros;
Takács Zsolt – billentyűs