A Nemzeti Összetartozás Napja

Amit erő vagy hatalom elvesz, azt idő és szerencse visszaadhatják.
 De amiről a nemzet önként lemondott, annak visszaszerzése kétséges.
(Deák Ferenc)

 

A trianoni békeszerződés aláírásának 102. évfordulójára emlékezünk. 102 évvel ezelőtt, ezen a napon, 1920. június 4-én 16 óra 30 perckor írták alá az I. világháború győztes hatalmai Magyarország képviselőivel a versailles-i Nagy Trianon kastélyban a háborút lezáró békeszerződést. Ezzel a szerződéssel megpecsételték a magyarság sorsát, amely meghatározta a történelmi Magyarország új határait, elveszítettük az ország területének mintegy kétharmadát. Ezen a napon megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak szirénái, az iskolákban, hivatalokban gyászszünetet rendeltek el, a zászlókat félárbócra eresztették, tíz percre leállt a közlekedés, bezártak az üzletek. A Magyar Országgyűlés 2010-ben nyilvánította június negyedikét a Nemzeti Összetartozás Napjává.
Városunkban is minden évben emlékezünk e szomorú eseményre. 2021-ben Százhalombatta Város Önkormányzata új Trianoni emlékművet állíttatott a városközpontban. Az emlékmű méltó módon jeleníti meg Trianon üzenetét, az obeliszk köré állított öt sziklakő pedig szimbolizálja az elcsatolt országrészeket.

 

A Nemzeti Összetartozás napján emlékezzünk a nemzeti tragédiára, fontos, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy erősítsük a magyarság nemzeti összetartozásának érzését a világban. 

 

Vezér Mihály Ph.D.
polgármester