Nekrolog

A hetvenes években a városi könyvtári és közművelődési feladatokat a Barátság Művelődési Ház és Könyvtár látta el. A város egy Latvia mikrobuszt biztosított az intézmény részére. Prackó József a téglagyár vezetője Gere Istvánt javasolta a gépkocsi vezetőjének. Pista, majd idővel mindenki Pista bácsija így lett a város kulturális életének egyik szereplője. Bőségesen volt feladat, a városnak még akkor nem volt központi épülete, telephelyek működtek városszerte. Az Óvárosban a Délszláv Klub a könyvtár és a művelődési ház, a lakótelepen az Ifjúság úti városi könyvtár és információs központ, lakó klubok az emeletes házak közösségi tereiben, pincék és a tanács díszterme az iskolák termeiben folyt a közösségi élet.


A nyári szabadtéri rendezvényeknek a főtér a DKV Csónakház iskolák udvarai és sportlétesítmények adtak otthont. Gere István felvállalta, hogy hétköznapokon délután, este, ha kellett hétvégeken is szívesen dolgozott, együtt a kollégákkal az itt élők érdekében. Ő is hozzájárult ahhoz, hogy amikor megépült az új központi épület, teltházzal olvasó közönséggel indult az élet. A művelődési házból áthelyezéssel került a Polgármesteri Hivatal állományába. A kollégái és a mindenkori önkormányzati képviselők egyaránt szerették és tisztelték. Jó humoráról és megbízhatóságáról volt közismert. Mindenki tudta, hogy ha Pista bácsi ül a volán mögött, akkor időben és biztonságban megérkezünk úti célunkhoz. Nyugdíjba vonulását követően csatlakozott a Barátság Művelődési Ház Nyugdíjas Klubjához, ahol régi munkatársai, barátai fogadták. Ebből a körből fog hiányozni egy pótolhatatlan láncszem.


Gere István nem csak gépkocsivezető volt a társulatban, de szálláscsináló, szakács, ügyes-bajos dolgaik ügyintézője.

Odafenn a felhők felett a túlvilágon Beke Pál és Balipapp Ferenc közösségfejlesztő, Makovecz Imre építész és Kígyós Sándor szobrász régi jó barátai kérik, hogy Pista bácsi gyere, ülj ide közénk, beszélgessünk.

 

Takács Péter
Barátság Művelődési Központ
nyugalmazott igazgatója

 

Vezér Mihály
polgármester