Minden segítség fontos

Minden városban, településen élnek olyan emberek, akik életük során valami miatt hátrányos helyzetbe kerültek. Van, akiről tudunk, van, akiről, nem, mert szerényen, magában próbálja megoldani az életét és nem kér segítséget. A mi feladatunk, hogy vegyük észre és tudjunk segíteni, tenni valamit értük. Sokszor apró figyelmességgel, együttérzéssel hegyeket tudunk megmozgatni. Ma már nagyon sok olyan karitatív szervezet működik, akik hivatalos keretek között keresik a megoldást, és vannak civil szervezetek, magánszemélyek, akik más módon próbálnak segíteni. A médiumoknak fontos szerepe van e területen, a híradások, figyelemfelhívások, akciók, jótékonysági események így juthatnak el azokhoz, akik segítséget tudnak nyújtani.

 

Százhalombattán széles körű a szociális hálózat, az önkormányzat többféle támogatást, segítséget tud nyújtani a nehéz helyzetbe került embereknek. A különböző szervezetek, az egyházak is segítenek. Többen kerestek meg az elmúlt időszakban, magyar és külföldi példákra hivatkozva hasonló megoldásokat javasoltak, mint az Enni adok ételdoboz kihelyezése. Szükséges elmondani, hogy szigorú előírásoknak kell megfelelni ahhoz, hogy egy ilyen kezdeményezést megvalósítsunk. Az előnyök mellett komoly veszélyeket is hordoz magában, hiszen a tartós élelmiszerek mellett számos olyan étel kerülhet a dobozba, ami romlandó, több napig is ott lehet, és ez okozhat megbetegedéseket is. Tehát egészségügyi kockázattal is járhat, ezért fontos, hogy legyen egy olyan szervezet, aki vállalja a folyamatos felügyeletet és ellenőrzi az ételeket.

 

Megkeresett a Re-Formáló Egyesület képviselője és Szalai Attila képviselő úr, akik kérték, hogy adjam támogatásomat a kezdeményezéshez és az ételdoboz kihelyezéséhez. Az egyesület képviselője biztosított arról, hogy városunkban az ételosztó doboz rendszeres ellenőrzését és karbantartását vállalják. A térségben több helyen működtet a civil szervezet ételdobozt, Budapesten és az agglomerációban további ételdobozok kihelyezését tervezik. Mindössze tíz nap alatt sikerült beüzemelni a százhalombattai ételosztó dobozt.

 

A doboz február 3-án került kihelyezésre a Polgármesteri Hivatal Arany János utca felőli oldalán. Bárki tehet a dobozba elsősorban tartós élelmiszert és el is vehet onnan. A Re-Formáló Egyesület facebook oldalt is működtet, ahol kapcsolatba léphetnek velük.

 

Köszönöm a kezdeményezők, kivitelezők közreműködését. Bízom benne, hogy az Enni adok – Enni kapok ételdoboz kihelyezésével jó szolgálatot teszünk és a folyamatos ellenőrzés mellett biztonságosan és jól fog működni. Kérem terjesszék az adománydoboz hírét azok között az idősek, egyedülállók, nehéz anyagi helyzetben élők között, akiknek az ételadomány segítséget jelenthet.

 

Százhalombatta, 2018. február 7.

 

Tisztelettel:
Vezér Mihály Ph.D.
polgármester