Közlemény

Százhalombatta kerékpárút-hálózatának kiépítése, fejlesztése mindig is fontos volt az önkormányzat számára. Ma már elképzelhetetlen, hogy a városokban, településeken vagy kisebb falvakban ne lenne igény a kerékpárút kiépítésére.

 

Hasznosnak tartom a cikkben leírtakat, a lakossági felmérés eredményeit, javaslatokat, melyek segíthetik a tervek megvalósulását. Egyetértek azzal, hogy a kerékpárút-hálózat kialakítása, a meglevő utak rendbetétele nem politikai, hanem lakossági érdek. Tudjuk, hogy egyre többen használják a kerékpárt városunkban, van, aki munkába, iskolába járáshoz, sportolásra, szabadidő eltöltésére, kirándulásra, turisztikai célpontok látogatására. Jelenleg a városban közel 18 kilométer hosszú kerékpárút áll rendelkezésre, melynek fejlesztése, kibővítése elengedhetetlen, hiszen hivatott a településrészek összekötésére is. Szükséges a jövőben a biztonságos, fontos célpontokat érintő útszakaszokat összekötő, jól megtervezett kerékpárút kiépítése.

 

Fontosnak tartom, hogy városon kívüli kerékpárút épüljön a jövőben, mely összeköti a településeket egymással. Erre az európai kerékpárút-hálózat részeként az EuroVelo 6 kiépítése adhat lehetőséget. Mintegy 30 milliárd forint értékű kerékpárút-fejlesztésről döntött 2016-ban a kormány. Kiemelt beruházássá vált az EuroVelo 6 útvonal komplex fejlesztése, melyben szerepel a Budapest–Érd–Százhalombatta szakaszokon a kerékpárút megvalósítása is. Az Eurovelo 6 elnevezésű európai uniós program keretében Százhalombatta Önkormányzata Érddel és Nagytéténnyel együtt egy olyan kerékpárút megépítése érdekében pályázik, amely a három települést kötné össze. A XXII. kerületi Önkormányzat rendelkezik tervekkel, Érd és Batta elkészíttette a tanulmánytervet. 2016-ban városunk testülete döntött a tanulmányterv tartalmáról és a Duna-parton vezetett változatot tartotta a legérdekesebb útvonalnak. Jelenleg a kerékpárút-hálózat kiépítésével kapcsolatban az Eurovelo 6 nyomvonal kialakítás előzetes hatástanulmányának véleményezése zárult le. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. az EuroVelo 6 kerékpáros útvonal Érd és Százhalombatta közötti szakaszának létesítésére előzetes környezetvédelmi hatásvizsgálatot folytatott.

 

A Környezetvédelmi Hatóság előzetes hatásvizsgálatra hozott határozata szerint a Duna-parti nyomvonal nem engedélyezhető. A további három változatból a Sánchegyre felvezető alternatívák döntéséhez további részletes hatásvizsgálatot rendel el. Az előzetes terveket és a hatásvizsgálatot a NIF Zrt. február 15-én ismerteti.

 

Az idei költségvetésben 2 millió forintot terveztünk elkülöníteni a kerékpárút tervezésre. Magam is biciklizem, így jól érzékelem a problémát. Egyetértek a kezdeményezéssel, melyet támogatnak. Várjuk a terveket, valamint a lakosság javaslatait, amelyek építő jellegűek lehetnek és szolgálják a kerékpárút megvalósítását és a város érdekeit.

 

Százhalombatta, 2018. február 5.

Tisztelettel:
Vezér Mihály Ph.D.
polgármester