A Holokauszt Nemzetközi Emléknapja

Ma január 27-én, 77 éve, 1945. január 27-én szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor.

 

Az ENSZ Közgyűlése 2005-ben egyhangú határozattal nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává. Emlékeznünk kell rá, hogy ilyen borzalmakra is képes az ember.

 

A mi felelősségünk, hogy ne feledjük azt, ami történt, nem csak Magyarországon, de egész Európában. Százhalombattán 20-25 zsidó család élt a múlt század húszas éveiben. Sajnos voltak elhurcolt családok, nők, férfiak, gyermekek. Közülük húsz személyt vittek el 1944 tavaszán, a többségüket Auschwitzba, és mindössze ketten tértek vissza a háború végén. 2019-ben tiszteletükre menórát formázó emlékművet állítottunk, amely Buzay József tervei alapján épült.

 

Tisztelettel emlékezzünk ma együtt a zsidóság második világháború alatti tragédiájára, a népirtás áldozataira. Azért is kell emlékeznünk, hogy soha többé ne forduljon elő még csak hasonló sem. "Mert aki egy embert megment e világon, az az egész világot megmenti"..

 

Tisztelet az áldozatoknak!

 

Vezér Mihály
polgármester