Göncz Árpád emlékére születésének 100 évfordulóján

2019-ben Göncz Árpád halálának negyedik évfordulójára országos megemlékezést hirdetett a Göncz Árpád Alapítvány, amelyhez már akkor Százhalombatta is csatlakozott. Az Alapítvány az idei évben a néha köztársasági elnök születésének 100 évfordulójáról méltóképpen kíván megemlékezni.

 

2015. október 6-án, a nemzeti gyásznapon, 93 évesen hunyt el Göncz Árpád egykori köztársasági elnök, Százhalombatta díszpolgára. Még ebben az évben közterületet neveztünk el az államférfiról, minden idők egyik legnépszerűbb magyar politikusáról.

 

2019-ben Göncz Árpád tiszteletére emlékfát ültettünk a róla elnevezett parkban. A ginkgo biloba fa különleges, városunkban egyedülálló, amellyel emléket állítottunk városunk díszpolgárának, aki 1998. április 28-án avatta fel és adta át a nagyközönségnek a Régészeti Park területén a városnak nevet adó százhalmok egyikét. A megemlékezést Göncz Árpád fia, Göncz Dániel is megtisztelte, aki háláját és köszönetét fejezte ki a városnak édesapja emlékének megőrzéséért.

 

A néhai köztársasági elnök születésének 100 évfordulójára a különleges fa éke lett a Göncz Árpád parknak, amely méltó módon jelzi Százhalombattához való kötődését, városunk polgárinak tiszteletét.  Göncz Árpád halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar demokráciát, a közéletet és a műfordítói társadalmat is. Emlékét őrizzük.

 

Vezér Mihály
polgármester