Fiatalok tragédiája a vasútállomáson

Számos hírportál számolt be arról a tragikus és sajnálatos balesetről, amely szombatra virradó éjszaka, január 13-án történt a százhalombattai vasútállomáson. Két fiatalt rázott meg az áram.

A két 20 év körüli fiatal hajnal 3 körül vélhetően felmászott az egyik vagon tetejére, ahol a magasfeszültségű vezeték megrázta őket.

Egyikük azonnal a helyszínen meghalt, a másik fiatalembert súlyos sérülésekkel szállították kórházba. Róla annyit tudunk a médián keresztül, hogy súlyos, életveszélyes állapotban van.

A baleset körülményeit, hogy pontosan mi is történt vizsgálják a szakértők.

Nagyon szomorú ez a tragédia, kérem, hogy tegyünk meg mindent azért, hogy többet ne forduljon elő ilyen baleset. A megtörténtek szolgáljanak elrettentő példaként a fiatal generáció számára. Nagyon fontosnak tartom felhívni a figyelmet az ilyen jellegű balesetekre, a nagyfeszültségű vezetékek végzetes veszélyeire, az érintésvédelemre.

Fontos a baleset megelőzése, a tájékoztatás a szakemberek, az iskolák bevonásával, akár oktatófilm bemutatásával, előadásokkal, figyelemfelhívásokkal a médián keresztül is. Nagyobb ellenőrzésekre van szükség, még több veszélyt jelző táblát kell kihelyezni az állomások környékén és azokon a helyeken, amelyek veszélyes üzemnek minősülnek. Nagyon fontos a család figyelme is, a szülői felkészítés.

Nem lehetünk tétlenek, ezért levélben fordultam az Érdi Tankerületi Központ vezetőjéhez, Sárközi Márta igazgató asszonyhoz, melyben kértem, hogy vizsgálja meg annak a lehetőségét, hogy az iskolákban mielőbb vezessék be ennek a témakörnek az oktatását, megismertetését szakemberek által. Javasoltam, hogy legalább fél évenként kerüljön sor a jövőben munka és érintésvédelmi oktatásra.  Kértem, hogy hívja fel a szaktanárok figyelmét, akik a témához kapcsolódó tantárgyakat tanítják, fordítsanak nagyobb hangsúlyt a veszélyek felhívására.

Megkerestem Bóna Zoltán országgyűlési képviselő urat is és kértem, hogy járjon közben a számítógépes és médiajátékokra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálatában és azok szigorításában. A médiajátékok veszélyeire fokozottabban szükséges felhívni a figyelmet. A számos platformon (számítógépen, konzolon, mobiltelefonon és az interneten) játszható játékok mára tömeges fogyasztási cikkekké váltak. A játékok színvonalának élethűsége növekszik, éppen ezért a virtuális térben történő játékok tartalma eltávolodva a valóságtól elősegíthetik a hasonló baleseteket. Szükség van a folyamatos felülvizsgálatra és szigorításokra.

A magántulajdon érintésvédelmi rendszerének a biztonságos kiépítését szintén jogszabály írja elő.

Szükséges a folyamatos ellenőrzés, hiszen a jogszabályok be nem tartása az emberi élet védelmét veszélyezteti. A család feladata, hogy ellenőriztesse és felhívja a gyermekek figyelmét a veszélyekre és az elektromos eszközök biztonságos használatára.

A fentiek figyelembevételével, a szabályok betartásával és a felvilágosítással nagymértékben tudjuk csökkenteni az ilyen tragédiákat, mely a hétvégén történt.

A tragédia, a családok fájdalma elmondhatatlan, melyet nehéz lesz feldolgozni. Százhalombatta Város Önkormányzata nevében együttérzésemet szeretném kifejezni mindkét családnak. A fiatalembernek, aki túlélte, kívánok mielőbbi felépülést, a szülőknek sok erőt és kitartást az előttük álló nehéz feladatokhoz.

Százhalombatta, 2018. január 15.

Tisztelettel:
Vezér Mihály
polgármester