Elhunyt Szabó Pál

Megrendülten értesültem arról, hogy városunk köztiszteletben álló polgára Szabó Pál, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nagykövete és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend főkancellárja 75. életévében elhunyt.

Mi százhalombattaiak elsősorban a „Battai Napok” főzőversenyének zsűritagjaként, elnökeként ismertük, pedig már nagyon régóta itt élt családjával köztünk. Szabó Pál 1944. december 11-én született, Pestszenterzsébeten nevelkedett, kereskedő családban. Édesapja választott számára a szakmát, 63 éve állt cukrásztanulónak.

Malanics János neves cukrász kisiparosnál szerezte az első tapasztalatokat, ahol nemcsak a mesterségbeli, hanem "emberségbeli" tudást kapott.

 

Fiatalon került a Belvárosi Vendéglátó Vállalathoz, a Jégbüfébe, ahol azután negyven évig dolgozott. Továbbtanult szakács, cukrász, felszolgáló szakmunkás-bizonyítványt szerzett és a szakma ifjú mestere lett, később a kisipari mestervizsgát is letette. 1970-től 2002-ig irányította a legendás Jégbüfét a vállalat más üzletei mellett. 1973-ban egy évig a bécsi Mátyás pincében dolgozott.  Fontos volt számára, hogy a megszerzett tudást, szakmai tapasztalatot átadhassa ezért tanított. Neves hazai és nemzetközi versenyekre, az 1992-es világkiállításra, majd az olimpiára készített fel szakácsokat, cukrászokat. A Szabó tanítványok 1996 óta a mai napig minden világversenyen leteszik névjegyüket, közel száz kiváló tanítványa dolgozik ma is a szakmában.

 

Első munkahelyéről ügyvezető igazgatóként ment nyugdíjba, de mégsem vonult vissza teljesen. Járta az országot és külföldet, főzőversenyeken, fesztiválokon, közreműködött, de van amit szervezett is. Számos hazai és nemzetközi rangos díjat, szakmai elismerést kapott pályafutása során. Ma is kevesen vannak az országban, akik annyit tudtak, mint ő a fehérasztalok világáról.

 

Százhalombattára annak idején a Mohácsi cukrászda miatt érkezett. Igyekezett megismerni a környéket és az egyik legszebb dunafüredi részen, a Csónakázó-tó mellet vett házat, ahova 1998-ban véglegesen költözött családjával. Egyik kedvenc helye a Halászcsárda volt, ahol mindig nagy tisztelettel fogadták a mestert. Az elmúlt évek során rendszeresen zsűrizett, és elnök volt a Battai Napok főzőversenyén, amelyről a jövőben nagyon fog hiányozni.

 

Szerénysége, tudása, szakmai alázata példaértékű volt!

 

Százhalombatta Város Önkormányzata nevében részvétemet fejezem ki az egész családnak! Isten nyugosztalja Szabó Pált! Emlékét szívünkben örökké megőrizzük!

 

Mély együttérzéssel és tisztelettel:
Vezér Mihály
polgármester