Állatvédelem városunkban

Százhalombatta Város Önkormányzata számára fontos az állatok védelme, a lakosság felelős állattartásának támogatása. Október 11-én személyesen találkoztam a Százhalombattai Állatvédők Körének elnökével, Böröczi Anikóval az óvárosi kutyatámadás kapcsán. Nagyra becsüljük és támogatjuk az egyesület munkáját, a lakosság érdekében végzett missziójukat, amelynek során a városban talált gazdátlan kutyákat állatotthonba szállítják, vagy ideiglenes befogadónál helyezik el, továbbásegítenek a krízishelyzetbe került százhalombattai lakosok állatainak átmeneti vagy végleges elhelyezésében, és messzemenőkig képviselik az állatok jogait.


A kutyák mellett nagy figyelmet fordítanak a városban élő gazdátlan macskák folyamatos parazitamentesítésére, a beteg állatok ellátására, szaporodásuk elfogadható keretek közötttartására. Az egyesület szorosan együttműködik az önkormányzattal, támogatjuk kezdeményezéseiket, ötleteiket, így például finanszírozási segítséget nyújtunk kampányszerű nősténymacska ivartalanítási akcióikhoz a százhalombattai gazdik részére.


Százhalombatta Város Önkormányzatának illetékességi területén az ebrendészeti feladatok – kóbor ebek befogása és egyéb állatokkal kapcsolatos problémák megoldása, illetve a közterületen elhullott állatok megfelelő kezelése – ellátására a Captum-Bau Kft. kapott megbízást, amelynek munkatársaiezen feladatok ellátásáhozszükséges tanúsítvánnyal és igen nagy gyakorlattal rendelkeznek. Településünkön a befogásoknak, a karanténozásoknak és a továbbgondozásoknakköszönhetően az elmúlt években állatok végleges elaltatására nem volt szükség.


Százhalombatta Város vonatkozásában a befogott kóbor ebek a karanténozás időszakának lejárta után a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány gondozásába kerülnek, amely alapítvány működését Százhalombatta Város Önkormányzata támogatja, ezzel is elősegítve a gazdátlan ebek továbbgondozását.


Mindemellett fontos a lakosság figyelmessége, támogatása. Aki állatot tart tudja, hogy rengeteg örömmel ajándékozza meg az embert kedvence, sőt kutatások szerint rendkívül kedvező hatással vannak egészségünkre is. Ugyanakkor sem egy kutya, sem más állat nem játékszer. Egy kis kedvenc évekig folyamatos kötöttséget és nem kis felelősséget jelent. Kiszolgáltatott helyzetük miatt odafigyelést, törődést igényelnek. Kérem Önöket, amennyiben környezetükben az állatvédelmi szabályok megsértését tapasztalják, haladéktalanul jelentsék a 06-80/200-972 Polgármesteri Zöldszámon, vagy keressék Farkas Csabagyepmestert a 06-30/444-8860 telefonszámon.

 

Vezér Mihály
polgármester