35 év – Tízezer éves történelem

Ünnep! 35 éves a „Matrica” Múzeum, amely 1987. december 4-én nyitotta meg kapuját. A hajdani Bíró Pál XIX. századi kúriájából a Városi Tanács 1985-86-ban költözött a mai Szent István térre. Ekkor kezdődött meg a régi szárny múzeumépületté történő átalakítása. A Múzeum létrejötte, alapítása Ferenczi Illés egykori tanácselnök-helyettesnek, valamint néhai dr. Poroszlai Ildikó régész, muzeológus, múzeumigazgatónak köszönhető, alapozva a "Matrica" Honismereti Szakkör leletanyagára. A város vezetése a kezdetektől támogatta a megvalósítást.

 

Az épületet 2005-2007 között Százhalombatta Város Önkormányzata felújította és korszerűsítette, mintegy 300 millió forintos költségét teljes egészében támogatta. A teljes körű rekonstrukciónak köszönhetően a kúria XVIII. századi múltjához méltó külsőt kapott, amely belülről szolgálja a XXI. századi igényeket. A 20 éves jubileumra megvalósult a város tízezer éves múltját bemutató új állandó kiállítást.

 

A „Matrica” Múzeum a mai napig önkormányzatunk fenntartásában működik, melynek 1996 óta filiáléja a Régészeti Park, Magyarország első őskori szabadtéri múzeuma. Az európai hírnevet szerzett múzeumban a tudományos kutatás mellett máig komoly közművelődési, múzeumpedagógiai, szakmai munka folyik. Az évtizedek során számos elismerésben, díjban részesült a „Matrica” Múzeum. Büszke vagyok arra, hogy 1999-ben elnyertük a „Múzeumpártoló Önkormányzat” kitüntetést.

 

Városunk rendkívül gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, hiszen az emberi kultúra emlékei már a bronzkorból is fellelhetők. Az elmúlt évszázadban feltárt és gyűjtött tárgyi és írásos emlékeket a „Matrica” Múzeum őrzi. Köszönet a mindenkori munkatársaknak elhívatott munkájukért!

 

BOLDOG 35. SZÜLETÉSNAPOT „MATRICA” MÚZEUM!

 

Vezér Mihály
polgármester